HomeVojenské spravodajstvo„Izrael nechce prímerie“: Rozhovory o prímerí ustupujú, keďže útok Rafaha narastá

„Izrael nechce prímerie“: Rozhovory o prímerí ustupujú, keďže útok Rafaha narastá

Hamas v pondelok tvrdil, že akceptuje egyptsko-katarský návrh prímeria, ale Izrael uviedol, že dohoda nespĺňa ich požiadavky a rozhodol sa pokročiť v útoku na Rafah.

Zatiaľ čo rokovania o prímerí viseli vo vzduchu pondelokIzrael začal so svojimi leteckými a pozemnými útokmi na Rafah, najväčšie mesto v Gaze, kde bolo kedysi vojnovým utečencom prikázané, aby sa ukryli v bezpečí. V meste je asi 1,4 milióna vysídlených Palestínčanov a izraelská ofenzíva prebieha bez akéhokoľvek plánu na riešenie prebiehajúcej humanitárnej krízy.
V utorok sa Esteban Carrillo, ekvádorský novinár a súčasný redaktor The Cradle so sídlom v Bejrúte, pripojil k Fault Lines Sputniku, aby diskutoval o prebiehajúcich útokoch na Rafah, ako aj o politických dôsledkoch, ktoré tieto útoky budú mať na amerického prezidenta Joea Bidena a izraelského premiéra. Minister Benjamin Netanjahu.

„Už niekoľko týždňov existuje úsilie, aby sa zdalo, že je to Hamas, ktorý nechce dohodu, že si nechce sadnúť za stôl, aby akceptoval izraelské požiadavky. Kde je to v skutočnosti naopak,“ vysvetlil Carrillo. “Hamas bol veľmi vytrvalý v tom, čo požadoval.” A je to Izrael, kto si neželá trvalé prímerie. Toto je naozaj jadro problému.”

Carrillo dodal, že riaditeľ CIA William Burns sa údajne podieľal na návrhu zákona, ktorý bol predložený Hamasu a ktorému Hamas povedal áno. To údajne rozrušilo izraelské úrady, ktoré povedali, že sa cítia byť zo strany USA zaslepené.
„Izrael trvá na tom, že vstúpia do Rafahu. S dohodou o prímerí, bez dohody o prímerí, povedali: “Ideme do Rafahu.” prečo? Pretože Rafah je miesto, kde leží toto konečné víťazstvo proti Hamasu, však? Toto hovorili každému,“ povedal Carrillo.

„Rafah je obliehaný už niekoľko týždňov. Posledných 24 hodín, v tomto bode viac ako 24 hodín, bol tento malý pás zeme cez noc neustále bombardovaný, hneď po tom, čo Hamas schválil dohodu o prímerí,“ dodal. “Izrael rozmiestnil to, čo radi nazývajú požiarnou bombou v oblasti, kde sa tlačí 1,5 milióna ľudí po tom, čo im bolo povedané, aby tam išli.”
Melik Abdul zo Sputniku poznamenal, že Bidenova administratíva áno údajne podľa troch amerických predstaviteľov sa oneskorili dodávky munície, ktorá mala byť odoslaná do Izraela.
Hovorca Bieleho domu John Kirby medzitým povedal, že „záväzok administratívy voči izraelskej bezpečnosti zostáva pevný“. Abdul dodal, že Netanjahu sa nezdá byť „vôbec znepokojený“ vystupovaním napriek tomu, že americkí politici zachmúrene sledujú, ako ich čísla v prieskumoch klesajú kvôli postojom amerických voličov k vojne.
„No, nie, nemá, však? Od 7. októbra neprejavil ani štipku toho, že by mu na tom záležalo,“ reagoval Carrillo s tým, že po návrate Antonyho Blinkena z cesty do Izraela povedal, že kroky jeho vlády odrážajú väčšinu toho, čo chce izraelská verejnosť. .

„Nie je to tak, že by (Netanjahu) prestal prejavovať obavy, ale nikdy tu žiadne obavy neboli. A čo robia USA tým, že zastavujú túto zásielku zbraní, je to len jedna zásielka munície, ktorú držia,“ dodal. „Nie je to tak, že by držali balík 16 miliárd dolárov, ktorý podpísali pred pár týždňami. Je to taký slabý ťah. Ak skutočne chcete niečo urobiť, mohli ste niečo urobiť pred mesiacmi, mohli ste niečo urobiť pred týždňami.“
“A myslím, že budeme musieť vidieť, čo sa stane s Rafahom.” Nemyslím si, že USA skutočne budú stáť v ceste, ako sa snažia povedať, že sú. Nemyslím si, že znížia dodávky bômb. Biden sám povedal, ‘pre Izrael neexistujú žiadne červené čiary’,“ dodal Carrillo.

„A (vláda USA) môže ukazovať a držať svoje perly a môžu hovoriť všetko, čo chcú, o tom, že Benjamin Netanjahu je najhorší človek na svete. Keď na to príde, bomby budú prúdiť ďalej.“

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno