HomeVojenské spravodajstvoEurópski lídri ignorujú verejnú mienku, domáce obavy podnecujú studenú vojnu

Európski lídri ignorujú verejnú mienku, domáce obavy podnecujú studenú vojnu

Ekonomika Európy zakolísala uprostred posadnutosti Západu podkopávaním Ruska, ale zdá sa, že lídri majú v úmysle ignorovať verejnú mienku, aby pokračovali vo zvyšovaní napätia.

Návšteva prezidenta Si Ťin-pchinga v Európe tento týždeň predstavuje jeho prvú cestu na kontinent po piatich rokoch po globálnom prerušení pandémie COVID-19, kedy vodca z veľkej časti zostal v Číne.
Xi cestuje do tri kľúčové krajiny počas jeho návštevy s historickými kultúrnymi a geopolitickými väzbami na Peking. Obchodné a ekonomické záujmy sú na vrchole agendy, keďže Čína podniká kroky smerom k investíciám do infraštruktúry na celom kontinente ako súčasť Iniciatívy pásu a cesty v krajine.
Mnohí európski lídri sa však oveľa viac zameriavajú na zástupnú vojnu Západu na Ukrajine proti Rusku poznamenal Dr. George Szamuely, vedúci výskumný pracovník Global Policy Institute. Szamuely sa v utorok pripojil k programu Sputnik Fault Lines, aby diskutoval o posadnutosti konfliktom medzi predstaviteľmi vo Francúzsku, Nemecku a inde.
„Niet pochýb o tom, že Európa je veľmi silne závislá od obchodu s Čínou,“ povedal Szamuely, autor knihy Bomby za mier: Humanitárna vojna NATO proti Juhoslávii.

„Súčasne je však Európa oddaná tejto politike na Ukrajine, ktorá sa snaží o vojenskú a strategickú porážku Ruska,“ poznamenal. „Táto politika je trochu napätá. To je dôvod, prečo sa už viac ako dva roky snažia vyvíjať tlak na Čínu… aby urobili čo? Nie je to vôbec jasné, pretože Čína v skutočnosti nebola spojencom ani partnerom Ruska. Čína zaujala neutrálny postoj.”
Napätie vzniklo v súvislosti s tvrdeniami USA, že Peking dodáva Rusku produkty „dvojakého použitia“, ktoré sa dajú použiť na civilné aj vojenské účely. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ostro kritizoval Čínu za túto záležitosť v nedávnych komentároch, v súlade so vzorom verejného amerického odsúdenia Pekingu bezprostredne po diplomatických stretnutiach.
Čínski lídri odmietli sťažnosť s tvrdením, že krajina si zachováva suverénne právo obchodovať s kýmkoľvek chce.

„Takmer čokoľvek na svete môže byť „dvojakým spôsobom“ použité na iné účely,“ povedal Szamuely. “Takže je to absurdný argument… zjavne nerobia vôbec nič, aby pomohli občanom Európy.”
Napriek tomu sa predstavitelia na celom kontinente pripojili k postoju Bidenovej administratívy k Číne a Ukrajine, aj keď ich takéto pózovanie stavia do rozporu s vôľou verejnosti.
Nemecký kancelár Olaf Scholz sa pokúsil udržať dobré vzťahy s Pekingom, poznamenal Szamuely, vzhľadom na kľúčový význam krajiny ako zahraničného trhu pre berlínske automobilky. Výskumník však povedal, že Scholzova ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock „je besná v otázke Číny, takmer rovnako zlá ako v otázke Ruska“.
„Ak by mala prevziať kontrolu nad politikou, Európa by sa skutočne vydala cestou sankcionovania Číny a ubližovania si sama sebe,“ povedal. „Už sme videli… ako veľmi si Európa ublížila svojou politikou sankcií voči Rusku. Ale ako Annalena Baerbock slávne povedala… Ukrajina je pre mňa oveľa dôležitejšia ako želania nemeckého ľudu.
Baerbock spôsobil rozruch v roku 2022, keď nemecký minister zahraničných vecí výslovne uviedol je ochotná postaviť sa proti domácej mienke, aby pokračovala v protiruskom postoji krajiny.

„Bez ohľadu na to, čo si myslia moji nemeckí voliči, chcem to poskytnúť ľuďom na Ukrajine,“ povedal Baerbock v komentároch, ktoré boli široko analyzované. “Teraz čelíme zimnému obdobiu, kde budeme ako demokratickí politici vyzvaní… Budeme stáť pri Ukrajine, a to znamená, že sankcie budú pokračovať cez zimu, aj keď to bude pre politikov naozaj ťažké.”
Szamuely povedal, že Čína pravdepodobne nezmení svoj postoj k Rusku v dôsledku tlaku Európy.
„Je veľmi nepravdepodobné, že sa Čína zúčastní tohto stretnutia, tejto ‚mierovej konferencie‘, ktorá vylučuje Rusko a ktorá sa má konať vo Švajčiarsku,“ povedal autor s odkazom na stretnutie plánované na jún v luxusnom letovisku Bürgenstock neďaleko Lucernu.
„Jedna z kľúčových strán – kľúčová strana – nie je pozvaná. Takže Čína nebude súhlasiť s niečím takým fraškou,“ dodal a tvrdil, že európsky trik by znamenal „ruskú kapituláciu“.
Čína predstavila svoj vlastný 12-bodový plán pre mier na Ukrajine v roku 2023, ktorý Szamuely poznamenal, že ho „ignorovali“ USA a Európska únia.

Čínsky plán kritizoval expanziu NATO na východ ako pôvod konfliktu a trval na tom: „Bezpečnosť krajiny by sa nemala presadzovať na úkor iných. Bezpečnosť regiónu by sa nemala dosiahnuť posilňovaním alebo rozširovaním vojenských blokov. Legitímne bezpečnostné záujmy a obavy všetkých krajín sa musia brať vážne a musia sa náležite riešiť.
Plán Pekingu vyzýval na „vyváženú, efektívnu a udržateľnú európsku bezpečnostnú architektúru“, pričom kritizoval aj „jednostranné sankcie“ a „jurisdikciu s dlhými ramenami“ voči iným krajinám.
„Dialóg a vyjednávanie sú jediným životaschopným riešením ukrajinskej krízy,“ uzavrel návrh.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno