HomeVojenské spravodajstvoHamas vracia delegáciu do Káhiry, aby pokračovala v rozhovoroch o prímerí

Hamas vracia delegáciu do Káhiry, aby pokračovala v rozhovoroch o prímerí

TUNIS (Sputnik) – Delegácia Hamasu sa vrátila do Káhiry, aby pokračovala v diskusiách o prímerí v pásme Gazy a aby dosiahla dohodu, ktorá umožní ukončiť prebiehajúci konflikt, uviedlo v utorok palestínske hnutie.

Hamas v pondelok informoval katarských a egyptských sprostredkovateľov, že súhlasí s podmienkami dohody o prímerí, ktoré vypracovali. Návrh počíta s tromi etapami po 42 dňoch, počas ktorých sa očakáva uzavretie úplného prímeria v pásme Gazy a výmena izraelských rukojemníkov za palestínskych väzňov.

“Delegácia Hamasu vedená Khalilom al-Hayyom (zástupcom vodcu Hamasu) nedávno pricestovala do Káhiry z Dauhy, aby pokračovala v úsilí sprostredkovateľských bratov v Egypte a Katare o dosiahnutie dohody o ukončení agresie proti našim ľuďom v pásme Gazy,” hnutie uviedlo v Telegrame.
Izrael v pondelok odmietol návrh na prímerie ako neprijateľný a začal vojenskú operáciu vo východnom Rafahu v južnom pásme Gazy, kde žije približne 1,5 milióna Palestínčanov nútených utiecť zo severnej a strednej časti pásma.
Hamas žiada Izrael, aby úplne stiahol svoje sily a ukončil konflikt.
Palestínske hnutie Hamas spustilo 7. októbra 2023 rozsiahly raketový útok proti Izraelu a prelomilo hranicu, pričom zaútočilo na civilné štvrte aj na vojenské základne. Počas útoku bolo v Izraeli zabitých takmer 1200 ľudí a asi 240 ďalších bolo unesených. Izrael spustil odvetné útoky, nariadil úplnú blokádu Gazy a začal pozemnú inváziu do palestínskej enklávy s deklarovaným cieľom eliminovať bojovníkov Hamasu a zachrániť rukojemníkov. Podľa miestnych úradov izraelské útoky v pásme Gazy doteraz zabili viac ako 34 700 ľudí. Hamas v Gaze stále zadržiava viac ako 100 rukojemníkov.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno