HomeVojenské spravodajstvoLezenie po „eskalovacom rebríku“: Francúzske, britské hrozby vyvolávajú varovanie Ruska

Lezenie po „eskalovacom rebríku“: Francúzske, britské hrozby vyvolávajú varovanie Ruska

Moskva reagovala agresívne na tvrdenia, že Kyjev môže použiť britské zbrane na útok v Rusku, pričom tvrdila, že takýto útok by prinútil krajinu zamerať sa na vojenské zariadenia Spojeného kráľovstva na Ukrajine a mimo nej.

„Pri obrane našich životne dôležitých záujmov musia jadrové mocnosti odvrátiť tie konfrontácie, ktoré privádzajú protivníka k voľbe buď ponižujúceho ústupu, alebo jadrovej vojny,“ povedal bývalý americký prezident John F. Kennedy počas an adresu na Americkej univerzite v roku 1963.
Táto poznámka prichádza niekoľko mesiacov po predchádzajúcej poznámke Kubánska raketová kríza, demonštroval Kennedyho novoobjavený zmysel pre zdržanlivosť pri zvládaní napätia studenej vojny. Konfrontácia so Sovietskym zväzom priviedla svet na pokraj jadrovej vojny, pričom Washington aj Moskva sú pripravené zachrániť si tvár vypustením najsmrteľnejších zbraní, aké kedy ľudstvo vymyslelo.
Treba sa vyhnúť opakovaniu scenára, uvažoval Kennedy, pričom každá svetová veľmoc mlčky akceptuje existenciu tej druhej.
O pol storočia neskôr sa na uvedomenie zabitého vodcu zabudlo, tvrdil bývalý analytik CIA Ray McGovern. Pondelkový program Sputnik The Critical hour. Zakladateľ Veteran Intelligence Professionals for Sanity sa pripojil k hostiteľom Garlandovi Nixonovi a Wilmerovi Leonovi, aby diskutovali o najnovšom vývoji v zástupnej vojne krajín NATO proti Rusku na Donbase.
“Veci sú dosť intenzívne a Rusi do značnej miery hovoria, ‘dobre, to stačí’,” povedal McGovern v reakcii na najnovšie vyhlásenie ruských vládnych predstaviteľov. Britský minister zahraničných vecí David Cameron bol citovaný médiami, že Ukrajina by mohla použiť zbrane dodané zo Spojeného kráľovstva na útok na ruskom území počas minulotýždňovej návštevy Kyjeva.
Komentár vyvolal silnú reakciu Moskvy, že Rusko by sa v reakcii na takýto útok na svoje územie mohlo zamerať na britské vojenské prostriedky na Ukrajine alebo inde.
„Máme správy, že (francúzsky prezident Emmanuel) Macron je dosť šialený na to, aby chcel poslať francúzskych vojakov do boja tam na Ukrajine, a… Rusi v skutočnosti tvrdili, že ich dnes ráno zabili sedem,“ dodal McGovern.

„Priatelia, ktorí dovolenkujú na Cypre alebo v iných vojenských zariadeniach, ktoré prevádzkujú Briti, by som im povedal, aby sa išli opaľovať na inú pláž,“ povedal. „Rusi hovoria dosť tvrdo – tvrdšie ako kedykoľvek predtým. Ak jedna z týchto britských rakiet dlhého doletu spôsobí značné škody v samotnom Rusku, dôjde k odvete. Bude to prsia za tetovanie a Rusi budú bystrí, ale budú útoční. Nebudú to obranné opatrenia.”
McGovern tvrdil, že ruská odpoveď by mohla byť dokonca jadrovej povahy, pričom poznamenala, že „Rusi mávajú jadrovou možnosťou ako nikdy predtým. Môžem povedať „nikdy“, pretože som tu už nejaký čas – verili by ste šesť desaťročí sledovania sovietskych a potom ruských vodcov? Nemajú jadrové zbrane. Teraz sú.”
Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že začínajú cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami, čo naznačuje, že krajina by mohla použiť takúto výzbroj, ak západné štáty umožnia útoky v rámci krajiny.
Cvičenie je zamerané na udržanie pripravenosti personálu a vybavenia jednotiek na bojové použitie nestrategických jadrových zbraní s cieľom bezpodmienečne zabezpečiť územnú celistvosť a suverenitu Ruska v reakcii na provokatívne vyhlásenia a hrozby západných predstaviteľov. vyhlásenie.
Rusko vlastní aj takzvané hypersonické zbrane, ktoré sú schopné vyhnúť sa tradičným obranným systémom – technológia, ktorú zatiaľ nevyvinul žiadny z jej západných rivalov. McGovern poznamenal, že výzbroj by mohla byť vybavená jadrovými hlavicami, ale iba v prípade, že Rusko bude výrazne vyprovokované.
Tento postoj predvídateľne spôsobil, že USA a spojenci obvinili Moskvu z „rachotenia jadrovými šabľami“. McGovern však tvrdil, že hrozba je reakciou na bezprecedentné zhoršenie vzťahov medzi Ruskom a Západom, pričom si všimol nedávnu analýzu ruského historika Dmitrija Trenina.

“Rusko zažilo existenčnú hrozbu,” povedal McGovern. „Vždy počas studenej vojny bola predstava spôsobenia strategickej vojenskej porážky ktorejkoľvek z nich zakázané. Inými slovami, keď John F. Kennedy povedal vo svojom úžasnom prejave na Americkej univerzite v roku ’63, nikdy, nikdy nesmieme čeliť nukleárne vyzbrojenej krajine s ponižujúcou voľbou medzi skľučujúcim ústupom alebo použitím jadrových zbraní – no, bolo to poctené.“
“Ale teraz to USA robia v zastúpení,” poznamenal. „To je novinka… Musíme to celé prehodnotiť, pretože ide o existenčnú hrozbu.”
Bývalý spravodajský analytik varoval pred možnými dôsledkami, ak sa Rusko bude aj naďalej cítiť vyprovokované.
„To je ďalšia priečka na eskalačnom rebríčku,“ tvrdil. „Obávam sa, že ak Francúzi, Briti a USA neprídu k rozumu a ak Zelenskyj bude apelovať na jednotky NATO na mieste, bude zo strany krajín NATO dostatočný tlak – aspoň niektoré z nich – vyhovieť.”

“V každom ďalšom vyhlásení Putin hovorí, že sme pripravení hovoriť,” tvrdí McGovern. „No, čo tým myslí? Myslím, že je pripravený povedať: „Pozri, musíš uznať, že sme vyhrali. Mohli by sme to urobiť pred vašimi voľbami v novembri, pán prezident… alebo to môžeme odložiť, aby ste pred voľbami nemuseli utrpieť veľkú porážku.“
„Tieto hrozby týkajúce sa jadrových, taktických zbraní, ktoré sa montujú na cvičenia – no, to môže byť súčasťou tohto tvrdého prístupu. ale stále ma to veľmi znepokojuje, pretože Rusi to zvyčajne nerobia.“

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno