Become a member

Get the best offers and updates relating to Liberty Case News.

― Reklama ―

Chýbate nám tu? Dajte nám o sebe vedieť .. kontakt
HomeVojenské spravodajstvoIzrael odmieta návrh na prímerie, pokračuje v operácii Rafah, aby tlačil na...

Izrael odmieta návrh na prímerie, pokračuje v operácii Rafah, aby tlačil na Hamas

TEL AVIV (Sputnik) – Izraelský vojnový kabinet sa jednomyseľne rozhodol pokračovať v operácii v Rafahu v južnom pásme Gazy, aby vyvíjal tlak na Hamas v otázke prepustenia rukojemníkov, uviedol v pondelok vládny tlačový úrad.

“Vojnový kabinet jednomyseľne rozhodol, že Izrael pokračuje v operácii v Rafahu s cieľom vyvinúť vojenský tlak na Hamas, uľahčiť prepustenie našich rukojemníkov a dosiahnuť ďalšie vojnové ciele. Zároveň, aj keď je návrh Hamasu ďaleko od izraelského povinných požiadaviek, Izrael vyšle delegáciu na rozhovory, aby využila príležitosť na dosiahnutie dohody o podmienkach prijateľných pre Izrael,“ uviedla tlačová kancelária.
Izraelská armáda v pondelok zaútočila na ciele patriace hnutiu Hamas vo východnom Rafahu, informovali Izraelské obranné sily (IDF).

“IDF v súčasnosti podniká cielené útoky na teroristické ciele Hamasu vo východnom Rafahu v južnom pásme Gazy. Podrobnosti budú nasledovať,” napísala IDF na svojom kanáli Telegram.
Palestínske hnutie Hamas súhlasilo s prepustením 33 izraelských rukojemníkov výmenou za niekoľko palestínskych väzňov v rámci prvej fázy dohody o prímerí, uvádza sa v dokumente, ktorý získal Sputnik.

„V rámci prvej etapy Hamas prepustí 33 izraelských väzňov (živých alebo mŕtvych) spomedzi žien (civilistov a vojačiek), detí (do 19 rokov, okrem vojakov), starších osôb (nad 50 rokov) a choré osoby výmenou za množstvo väzňov v izraelských väzniciach a záchytných strediskách,“ uvádza sa v dokumente.
Palestínske hnutie Hamas je podľa dokumentu pripravené vymeniť každú zajatú vojačku Izraelských obranných síl za 50 palestínskych zajatcov v rámci prvej fázy dohody o prímerí.

“Hamas prepustí všetky izraelské vojačky, ktoré prežili, Izrael prepustí 50 väzňov zo svojich väzníc za každú prepustenú izraelskú vojačku (30 doživotných väzňov, 20 odsúdených) zo zoznamov poskytnutých Hamasom,” uvádza sa v dokumente.
Okrem toho dohoda o prímerí s Izraelom, ktorú schválilo palestínske hnutie Hamas, umožňuje najmenej 50 bojovníkom hnutia opustiť pásmo Gazy na ošetrenie v rámci prvej fázy dohody, uvádza dokument.

“Od prvého dňa tejto fázy bude dohodnutému počtu (najmenej 50) zranených vojenských osôb umožnené prejsť cez hraničný priechod Rafah, aby im bola poskytnutá zdravotná starostlivosť v zahraničí,” uvádza sa v dokumente.
Okrem toho sa rozšíri kontrolný bod Rafah, zrušia sa výstupné obmedzenia a pohyb tovaru a obchod sa bude vykonávať bez obmedzení, dodal dokument.
Dohoda o prímerí podľa dokumentu predpokladá úplné zastavenie nepriateľských akcií v druhom mesiaci od okamihu, keď vstúpi do platnosti.

„Oznámenie o obnovení udržateľného prímeria (trvalé zastavenie vojenských a nepriateľských operácií) a jeho nadobudnutie platnosti až do výmeny rukojemníkov a zajatcov medzi oboma stranami spomedzi všetkých preživších izraelských mužov (civilov a vojakov)… ako úplné stiahnutie izraelských jednotiek z pásma Gazy,“ píše sa v dokumente.
Tretia fáza dohody s Izraelom schválenej Hamasom počíta s úplným zrušením blokády pásma Gazy a počíta s obnovením exklávy do 3 až 5 rokov.
Hamas v pondelok uviedol, že súhlasil s ustanoveniami dohody o prímerí v Gaze, ktorú navrhli sprostredkovatelia z Egypta a Kataru. Dohoda bude zahŕňať tri etapy, z ktorých každá bude trvať 42 dní. Hnutie dodalo, že teraz čaká na reakciu Izraela.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno