Become a member

Get the best offers and updates relating to Liberty Case News.

― Reklama ―

Chýbate nám tu? Dajte nám o sebe vedieť .. kontakt

5 situácií, kedy je dôležité dopĺňať magnézium

Magnézium (horčík) je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý minerál. Pomáha nášmu telu správne a bezproblémovo fungovať v rozličných situáciách. Jeho pozitívne účinky na naše...
HomeEkonomikaDimon dúfa v mäkké pristátie ekonomiky USA

Dimon dúfa v mäkké pristátie ekonomiky USA

New York 26. apríla (TASR) – Generálny riaditeľ americkej veľkobanky JPMorgan Chase Jamie Dimon dúfa, že Federálny rezervný systém (Fed) dokáže znížiť infláciu bez toho, aby spôsobil recesiu. Nevylučuje však ani možnú stagfláciu. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Dimon v rozhovore pre AP povedal, že zostáva opatrný v súvislosti s vývojom americkej ekonomiky, keďže vyššia inflácia sa môže udržať dlhšie, ako sa čakalo. Na zozname vecí, ktoré by sa podľa neho mohli stať, je tak stále aj stagflácia. To je stav, keď ekonomika vykazuje zároveň stagnáciu aj vyššiu infláciu.

Šéf JPMorgan však dúfa, že americká ekonomika zažije mäkké pristátie, kde sa jej rast spomalí, ale vyhne sa recesii, aj keď inflácia zostane trochu vysoká.

Americká centrálna banka Fed rýchlo a agresívne zdvihla úrokové sadzby v rokoch 2022 a 2023 po tom, čo miera inflácie dosiahla najvyššiu úroveň za štyri desaťročia. Predstavitelia Fedu naznačili, že v určitom okamihu začnú znižovať sadzby. Ale očakávané škrty sa z júna odkladajú na jeseň, pretože inflácia zostáva výrazne nad cieľom Fedu na úrovni 2 %.

Stav, keď je ekonomika slabá alebo v recesii, no ceny sú stále vyššie, je obzvlášť nepriaznivá kombinácia.

V USA sa stagflácia vyskytla ostatný raz v 70. rokoch minulého storočia, keď boli podmienky oveľa horšie ako teraz. Napríklad v roku 1975 inflácia prekročila 10 %, zatiaľ čo miera nezamestnanosti dosiahla 9 %. Aktuálne je inflácia v USA na úrovni 3,5 % a nezamestnanosť len 3,8 %. Dimon preto verí, že ak by aj došlo k stagflácii, nebolo by také zlé ako v 70. rokoch.

Obavy zo stagflácie sa v piatok zmiernili po tom, čo vládna správa ukázala, že spotrebiteľské výdavky zostali v marci silné. To naznačuje, že ekonomika bude v nasledujúcich mesiacoch naďalej rásť solídnym tempom.

Zdroj feed teraz.sk

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno