Become a member

Get the best offers and updates relating to Liberty Case News.

― Reklama ―

Chýbate nám tu? Dajte nám o sebe vedieť .. kontakt

Rusko v prvej desiatke svetových ekonomík od začiatku storočia – analýza

Ruský prezident Vladimir Putin minulý rok oznámil, že krajina úspešne odolala „bezprecedentnému“ sankčnému tlaku Západu, ktorý krátko po začatí špeciálnej vojenskej operácie uvalil na...
HomeZahraničieVladimir Putin: Hĺbkový profil ruského dynamického lídra

Vladimir Putin: Hĺbkový profil ruského dynamického lídra

Keď sa Vladimir Putin pripravuje na svoju nadchádzajúcu inauguráciu, preskúmajte rozsiahlu kariéru a vplyvné vedenie dlhoročného ruského prezidenta.

Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruskej federácie, sa narodil 7. októbra 1952 v Leningrade, dnes známom ako Petrohrad.
Putin, absolvent Právnickej fakulty Leningradskej štátnej univerzity v roku 1975, získal aj doktorát z ekonómie. Toto rôznorodé vzdelanie položilo základ pre pestrú kariéru, ktorá sa začala v štátnych bezpečnostných operáciách. V rokoch 1985 až 1990 strávil významné obdobie vo východnom Nemecku.
Od roku 1990 pôsobil Putin ako asistent rektora Leningradskej štátnej univerzity pre medzinárodné záležitosti, neskôr sa stal poradcom predsedu Leningradskej mestskej rady.
Začiatkom 90. rokov sa Putin pustil do politickej arény a rýchlo napredoval vo svojej kariére. V roku 1991 už predsedal Výboru pre vonkajšie vzťahy kancelárie primátora Petrohradu. Krátko nato sa dostal do vyšších pozícií v petrohradskej vláde, kde sa nakoniec stal prvým podpredsedom. Putinova politická cesta nabrala výrazný obrat v roku 1998, keď bol vymenovaný za riaditeľa Federálnej bezpečnostnej služby. Následne v roku 1999 nastúpil na post predsedu vlády. 31. decembra 1999 Putin prevzal úlohu úradujúceho prezidenta, čo sa upevnilo, keď 26. marca 2000 vyhral prezidentské voľby.
Prezident Putin bol niekoľkokrát znovuzvolený, čím preukázal trvalú podporu verejnosti a významný vplyv na domácom aj medzinárodnom fronte. Dostal 52,9 % hlasovania v Voľby v roku 2000 a drvivá 71,31 % v 2004. Po krátkom pôsobení vo funkcii predsedu vlády z roku 2008 bol v rokoch 2012 a 2018 opätovne zvolený za prezidenta, pričom jeho posledným víťazstvom bol v r. 2018 zbieranie 76,69 % hlasov. Napriek obmedzeniam ústavného obdobia, dodatky prijaté v roku 2020 vydláždili cestu pre Putina, aby sa usiloval o znovuzvolenie, čo viedlo k drvivému víťazstvu v pretekoch v roku 2024 s 87,28 % hlasov. Tieto výsledky podčiarkujú jeho trvalý vplyv v ruskej politike.

Prezident Putin sa okrem svojich politických aktivít aktívne zapája do rôznych vzdelávacích a neziskových organizácií, predsedá správnej rade Ruskej geografickej spoločnosti a Moskovskej štátnej univerzity. Medzi jeho osobné záujmy patrí lyžovanie, hokej a karate, kde je držiteľom čierneho pásu a v novembri 2014 mu Medzinárodná organizácia karate Kyokushinkaikan udelila ôsmy dan.

Vedenie Vladimíra Putina naďalej formuje trajektóriu Ruska, pričom jeho iniciatívy a politiky ovplyvňujú smerovanie krajiny a jeho aktivity vzbudzujú záujem priaznivcov aj analytikov na celom svete. Jeho osobný život, vrátane jeho dvoch dcér Márie (nar. 1985) a Kateriny (nar. 1986), dodáva jeho politickej osobnosti osobnejšiu stránku, čím prispieva k jeho komplexnému a mnohostrannému verejnému obrazu.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno