HomeVojenské spravodajstvoUSA zhromažďujú „jednotku“ spojencov na boj proti Číne

USA zhromažďujú „jednotku“ spojencov na boj proti Číne

Manila varovala pred stratou autonómie, „ukrajinizáciou“ pod manipuláciou USA.

Šéfovia obrany z USA, Austrálie, Japonska a Filipín sa vo štvrtok (miestneho času) zišli na Havaji na svojom druhom spoločnom stretnutí, kde zoradili ďalšiu regionálnu skupinu, ktorú predstavitelia Pentagonu nazvali „Squad“, pričom prisľúbili posilnené spojenectvo medzi týmito štyrmi. krajín.
Čínski analytici v nedeľu varovali, že toto nové štvoruholníkové zoskupenie, odlišné od staršej verzie Quad, ktorú zostavili aj USA, predstavuje pre Čínu cielenejšiu výzvu. Zoskupenie, súčasť WashingtonuIndo-pacifická stratégia“, ktorého cieľom je obmedziť Čínu, čo vedie k obavám zo zložitejšieho napätia a rozdelenia medzi regionálnymi krajinami.
Čínski analytici varovali, že Filipíny, čoraz viac manipulované USA, strácajú svoju autonómiu a stávajú sa pešiakom USA v regióne, čo by mohlo viesť k tzv.Ukrajinizácia“ z Filipín.
Americký minister obrany Lloyd Austin po rozhovoroch v piatok oznámil, že skupina štyroch krajín sa bude zaoberať podnikaním viacerých námorných cvičení, ako aj poskytovaním väčšej bezpečnostnej pomoci Filipínam, informovali americké médiá.
Šéfovia obrany „Squad“ sa prvýkrát stretli v júni 2023 na okraj bezpečnostného dialógu Shangri-La v Singapure. A v apríli 2024 tieto štyri krajiny vykonali spoločné námorné hliadky v rámci výlučnej ekonomickej zóny Filipín na pozadí pretrvávajúceho napätia medzi Filipínami a Čínou.
S odvolaním sa na anonymného amerického predstaviteľa agentúra Bloomberg v piatok uviedla, že „jednotka“ sa zameriava na boj proti nátlaku a agresii v Ázii, ako aj na zabezpečenie toho, aby obranné kapacity medzi ich armádami boli čoraz viac interoperabilné, čo im v prípade umožní efektívnejšie spolupracovať. konfliktu.
Americký predstaviteľ uviedol, že cieľom štvorstrannej skupiny je v nadchádzajúcich mesiacoch a rokoch vykonávať viac spoločných hliadok a že tieto hliadky časom pridajú ďalšie schopnosti.
Správa tiež zdôrazňuje, že toto nové štvorstranné zoskupenie je jedným z niekoľkých regionálnych partnerstiev, ktoré USA použili na potlačenie Číny v Ázii. Existuje tiež „Quad“ zložený z USA, Austrálie, Indie a Japonska a „Aukus“, obranný pakt medzi Austráliou, Spojeným kráľovstvom a USA.
Na taktickej úrovni by nové zoskupenie vytvorilo cielenejší mechanizmus proti Číne, ktorý je podobný, ale účinnejší ako predchádzajúce zoskupenie Quad, keďže Japonsko, Austrália a Filipíny sú všetky spojencami USA, pričom India, hoci je v skupine Quad , technicky to nie je spojenec USA. Preto má tento nový „Squad“ silnejší zmysel pre smer, ktorý zodpovedá potrebám USA pri riadení bezpečnostnej situácie v regiónoch Juhočínskeho mora a Taiwanského prielivu, Li Haidong, profesor na Čínskej univerzite zahraničných vecí, povedal v nedeľu Global Times.
Na strategickej úrovni je nový „Squad“, podobne ako starý „Quad“, vedený USA, pričom upravuje bezpečnostnú architektúru Ázie a Tichomoria a podporuje implementáciu celkového plánovania prostredníctvom multilaterálnej spolupráce malého rozsahu, poznamenal Li.
V oficiálnom vyhlásení zo sobotňajšieho spoločného vyhlásenia americko-japonsko-austrálskeho trilaterálneho stretnutia ministrov obrany (TDMM) z roku 2024 sa uvádza, že ministri týchto troch krajín zdôraznili “dôležitosť mieru a stability v Taiwanskom prielive”.
Vyzvali na mierové vyriešenie problémov cez úžinu a opätovne potvrdili svoj trvalý záväzok k mierovej, bezpečnej a prosperujúcej juhovýchodnej Ázii, kde sa rešpektuje suverenita, medzinárodné právo a národy môžu prijímať rozhodnutia bez nátlaku.
Z krátkodobého hľadiska „Squad“ vyvíja vysoko cielený strategický tlak na Čínu, čím sa situácia v ázijsko-tichomorskom regióne ešte viac komplikuje. Okrem aspektov, ako je bezpečnosť spravodajskej siete a námorná bezpečnosť, majú na bezpečnosť Ázie a Tichomoria významný vplyv rôzne dimenzie vrátane rybolovu, predpovedal Li.
Ďalší čínsky vojenský analytik, ktorý si neželal byť menovaný, v nedeľu pre Global Times povedal, že nový „komand“ je sústredený okolo USA, pričom úlohy Filipín a Austrálie sú relatívne malé.
Zhromaždením „Squad“ sa USA snažia využiť austrálsku vlasť, obranný rozpočet a armádu na rozšírenie vplyvu USA v zámorí a zároveň rozšíriť vojenskú prítomnosť USA v „Indo-pacifickom“ regióne prostredníctvom filipínskych vojenských základní. . Vojenské schopnosti týchto dvoch krajín sú však obmedzené a USA ich považujú za pešiakov, vysvetlil vojenský analytik.
Analytici poukázali na to, že súčasná filipínska vláda je manipulovaná USA a čoraz viac jej chýba autonómia, najmä za vlády Ferdinanda Marcosa Jr., ktorá poslušne nasleduje USA, a stala sa nestabilným faktorom v ázijsko-tichomorskom regióne.
Li varoval, že slepé nasledovanie povzbudenia USA by viedlo len k „ukrajinizácii“ Filipín. “Vytváraním kríz USA profitujú a vytvárajú situáciu, v ktorej žiadna krajina v regióne nemôže byť bezpečná bez amerického vedenia. Tragický výsledok provokácie Filipín proti Číne v konečnom dôsledku naznačuje, že Filipíny by mali byť viac autonómne, harmonickejšie s ostatnými regionálnymi krajinami.” a vyhnite sa tomu, aby ho iné krajiny používali ako pešiaka.”
Analytici sa domnievajú, že vytvorenie nového protičínskeho zoskupenia povedie regionálne krajiny k pocitu, že existuje zložitejšia a rozdeľujúca bezpečnostná situácia so silnejším antagonizmom a konfliktmi, čo prinúti viac krajín postaviť sa na stranu geopolitiky.
Gu Xiaosong, dekan ASEAN Research Institute of Hainan Tropical Ocean University, v nedeľu pre Global Times povedal, že sformovanie novej protičínskej „jednotky“ predstavuje významnú výzvu pre historicky srdečné vzťahy medzi Čínou a ASEAN-om.
V priebehu rokov sa vzťah medzi Čínou a ASEAN-om neustále rozvíjal v politickej, hospodárskej a kultúrnej oblasti, pričom obom stranám priniesol hmatateľné výhody. Obe strany si cenia mier a stabilitu v regióne a mali by pracovať na ich zachovaní, povedal Gu.
Dôsledky vzďaľovania Filipín by však mohli mať škodlivé účinky na bilaterálne vzťahy medzi Čínou a Filipínami. Je dôležité, aby obe strany zvládali svoje rozdiely a uprednostňovali svoje spoločné záujmy. Pre súčasných filipínskych lídrov je kľúčové, aby uprednostňovali spoločné záujmy Číny a Filipín a udržiavali a pestovali priateľský vzťah medzi oboma krajinami v prospech oboch strán, poznamenal Gu.
Tento článok pôvodne publikoval Global Times.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno