Become a member

Get the best offers and updates relating to Liberty Case News.

― Reklama ―

Chýbate nám tu? Dajte nám o sebe vedieť .. kontakt

Rusko v prvej desiatke svetových ekonomík od začiatku storočia – analýza

Ruský prezident Vladimir Putin minulý rok oznámil, že krajina úspešne odolala „bezprecedentnému“ sankčnému tlaku Západu, ktorý krátko po začatí špeciálnej vojenskej operácie uvalil na...
HomeZahraničieRuská vláda podala demisiu po Putinovej inaugurácii

Ruská vláda podala demisiu po Putinovej inaugurácii

Prezident Vladimir Putin sa v pondelok v predvečer svojej utorkovej inauguračnej slávnosti stretol s členmi vlády a zhrnul výsledky ich práce. Michail Mišustin je ruským premiérom od januára 2020.

Ruská vláda v utorok formálne podala demisiu v súlade so zavedeným ústavným postupom na zostavenie novej vlády po inaugurácii Vladimíra Putina na ďalšie funkčné obdobie prezidenta.
Utorňajšia demisia vlády s ústavným mandátom je v poradí už 18. od roku 1990, pričom premiér Michail Mišustin zastával funkciu šéfa ruskej vlády viac ako štyri roky a do dejín sa zapísal ako 13. premiér v moderných ruských dejinách. Jeho premiérsky post sa vyznačoval snahou vyrovnať sa so sériou globálnych kríz, od globálnej núdzovej situácie v oblasti verejného zdravia COVID-19 v rokoch 2020-2023 až po súčasné pokusy západných mocností na čele so Spojenými štátmi zrútiť ruskú vládu v roku 2022. hospodárstva.
Putin na svojom pondelkovom stretnutí s členmi vlády poďakoval Mišustinovi za jeho „profesionalitu…oddanosť veci a záujmom Ruska, (a jeho) pochopenie (jeho) obrovskej zodpovednosti voči ľuďom, zodpovednosti doslova za každý krok za každé slovo a rozhodnutie.”
Mišustin povedal, že on a členovia jeho vlády sa “veľmi snažili nesklamať (Putina) a občanov našej krajiny” a povedal, že sú “veľmi hrdí na to, že sú súčasťou (Putinovho) tímu”.
Základný zákon Ruska požaduje odstúpenie vlády za rôznych okolností, vrátane inaugurácie novej hlavy štátu, dobrovoľného rozhodnutia jej členov z iniciatívy prezidenta v dôsledku demisie premiéra, alebo v súvislosti s vyslovením nedôvery Dume (dolnej komore parlamentu).
Predseda Výboru pre ústavnú legislatívu Dumy Andrey Klishas koncom minulého mesiaca uviedol, že ruský parlament môže zvážiť kandidatúru nového premiéra už v stredu, ak to Putin „uzná za vhodné“. V nedeľu ruské obchodné médiá s odvolaním sa na zdroj informovali, že Duma môže potvrdiť premiéra 10. mája a hlasovať za schválenie podpredsedov vlády na plenárnom zasadnutí 13. mája, ako aj ministrov 14. mája.

Ako vzniká ruská vláda?

Výkonnú moc v Rusku vykonáva vláda pod všeobecným vedením prezidenta. Súčasťou ruskej vlády je predseda vlády (predseda vlády), podpredsedovia vlády a federálni ministri. Dohliada na všetky federálne výkonné orgány okrem tých, ktoré priamo riadi prezident.
Ak sa chcete kvalifikovať na najvyššie vládne funkcie, ako je predseda vlády, podpredseda vlády alebo federálny minister, musíte byť ruským občanom vo veku najmenej 30 rokov a nesmú mať občianstvo ani trvalý pobyt v inej krajine. Okrem toho majú vysokopostavení úradníci zakázané držať účty v zahraničných bankách alebo skladovať cennosti v zahraničí.
Proces zostavovania vlády je definovaný ruskou ústavou a federálnym zákonom „o vláde Ruskej federácie“. Predsedu vlády vymenúva prezident po súhlase Štátnej dumy. Ak navrhovaného kandidáta Duma odmietne, prezident môže predložiť nového kandidáta alebo opätovne navrhnúť predchádzajúceho. Po troch zamietnutiach môže prezident vymenovať predsedu vlády bez súhlasu Dumy a môže tiež Dumu rozpustiť a v prípade potreby vypísať nové voľby.
Predseda vlády po svojom vymenovaní navrhne prezidentovi štruktúru federálnych výkonných orgánov, pokiaľ odchádzajúceho predsedu vlády prezident neodvolal. Predseda vlády tiež predkladá Štátnej dume na schválenie nominácie na podpredsedov vlády a federálnych ministrov (okrem tých, ktorých menuje priamo prezident). Ak po troch pokusoch nebudú nominácie schválené a jedna tretina vládnych pozícií zostane prázdna, prezident má právomoc Dumu rozpustiť.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno