Become a member

Get the best offers and updates relating to Liberty Case News.

― Reklama ―

Chýbate nám tu? Dajte nám o sebe vedieť .. kontakt

Rusko v prvej desiatke svetových ekonomík od začiatku storočia – analýza

Ruský prezident Vladimir Putin minulý rok oznámil, že krajina úspešne odolala „bezprecedentnému“ sankčnému tlaku Západu, ktorý krátko po začatí špeciálnej vojenskej operácie uvalil na...
HomeZahraničiePutinovo ďalšie obdobie prinesie rozvoju Ruska novú dynamiku

Putinovo ďalšie obdobie prinesie rozvoju Ruska novú dynamiku

Vladimir Putin zložil prísahu ako prezident Ruskej federácie 7. mája. Sputnik sa posadil so švédskym vojenským a politickým analytikom Mikaelom Valterssonom, aby diskutovali o politickej dynamike Ruska po Putinovej inaugurácii.

Inaugurácia Vladimíra Putina sa konala 7. mája v Sále svätého Ondreja vo Veľkom kremeľskom paláci.
Po ceremoniáli ruský prezident predniesol prejav, v ktorom načrtol kľúčové aspekty svojej nadchádzajúcej domácej a zahraničnej politiky.
Putin zdôraznil, že Rusko je ochotné zapojiť sa do dialógu, a to aj so západným blokom, o princípoch rovnosti a vzájomného rešpektu. Prezident potvrdil, že krajina bude pokračovať v presadzovaní multipolárneho svetového poriadku a jednotného bezpečnostného systému.
“Naše rozhodnutia týkajúce sa rozvoja krajiny a jej regiónov musia byť efektívne a spravodlivé, čo v konečnom dôsledku zvyšuje blahobyt a kvalitu života ruských rodín,” dodal ruský prezident.
Očakávanie Západu, že sa Rusko pod sankciami zrúti a utrpí vojenskú porážku na Ukrajine, sa ukázalo ako zbytočné, čo znamená úplné zlyhanie západnej stratégie. Mikael Valterssonbývalý dôstojník švédskych ozbrojených síl, bývalý obranný politik a šéf štábu Švédskych demokratov.

“Ruská ekonomika vzrástla v roku 2023 o 3,6 percenta a ruská ekonomika teraz prekonala nemeckú ekonomiku v hrubom domácom produkte (HDP) v parite kúpnej sily (PPP),” povedal Valtersson pre Sputnik.
“Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že ruský ekonomický rast v roku 2024 môže byť najvyšší spomedzi vyspelých krajín,” zdôraznil. “Ruské úspechy z ekonomického aj vojenského hľadiska samozrejme posilnili Putinovu pozíciu a nebolo prekvapením, že v marcových prezidentských voľbách získal viac ako 80 percent hlasov.”
Expert poznamenal, že na základe predchádzajúcich Putinových prejavov a rozhovorov sa ruský prezident pravdepodobne zameria na zvýšenie ruskej ekonomickej a technologickej nezávislosti od Západu, posilnenie väzieb s nezápadnými krajinami, udržanie ekonomického rastu a vyriešenie konfliktu na Ukrajine za priaznivých podmienok. podmienky pre Rusko.
Ruský líder zároveň nezatvoril dvere na Západ, dodal.

“(Putin) povedal, že víta lepšie vzťahy so Západom, ale potom sa Západ musí začať správať k Rusku ako k rešpektovanému a rovnocennému partnerovi,” povedal Valtersson. “Ak sa Západ bude naďalej považovať za nadradený a bude dávať Rusku ultimáta, Rusko sa nikdy nepodvolí tlaku Západu.”
Z Putinovho prejavu bolo podľa experta zrejmé, že Rusko je naďalej odhodlané uprednostňovať svoje vlastné záujmy pred hľadaním súhlasu Západu.
Odolnosť a rast ruskej ekonomiky podčiarkli slabé stránky ekonomického svetového poriadku orientovaného na západ, ktorý sa spolieha na sankcie a dominanciu amerického dolára ako nástroje na kontrolu iných globálnych hráčov, tvrdí Valtersson.
Rusko vo vzájomnom obchode s inými krajinami neustále dedolarizuje a prechádza na lokálne meny.
Tempo, s akým sa ostatné krajiny vzďaľujú od amerického dolára, spôsobilo, že sa americkí komentátori cítili nesvoji – a údajne podnietilo tím republikánskeho lídra Donalda Trumpa, aby hľadal spôsob, ako tento trend zastaviť.
Ruská substitúcia dovozu tiež napreduje na plný plyn, urýchľuje reindustrializáciu krajiny, vytvára nové pracovné miesta a podporuje ekonomický rast.

„Netrpezlivo sa pozeráme dopredu, plní dôvery a aktívne implementujeme nové projekty a programy na ďalšie zlepšenie nášho rozvoja, čím sa stane ešte dynamickejším a robustnejším,“ uviedol Putin vo svojom prejave.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno