HomeNezaradenéProtiruské sankcie idú mimo koľajníc, keď Lotyšsko žiada o výnimku, aby mohli...

Protiruské sankcie idú mimo koľajníc, keď Lotyšsko žiada o výnimku, aby mohli jazdiť vlaky zo sovietskej éry

Rozhodnutie EÚ vystreliť svoju ekonomiku do oboch nôh zavedením svojich „najtvrdších vôbec“ sankcií proti Rusku zastavilo hospodársky rast bloku, pričom výrobcovia húfne opúšťajú Európu za lepšími podmienkami (a nižšími účtami za energie) do zahraničia. Obmedzenia však majú aj iné, menej známe vedľajšie účinky.

Lotyšský štátny železničný dopravca Pasažieru vilciens (PV) nalieha na parlament krajiny, aby zrušil plánovaný zákaz nákupu náhradných dielov vyrobených v Rusku a Bielorusku pre železničné koľajové vozidlá, pričom varoval, že v opačnom prípade by sa jeho zásoba vlakov sovietskej výroby mohla rýchlo dostať na trh. zastavenie a paralyzovanie celej železničnej siete.
„Pokiaľ nedôjde k primeranej výnimke, PV bude môcť prevádzkovať železničné koľajové vozidlá, ktoré vlastní a prevádzkuje, len dovtedy, kým bude mať prebytok náhradných dielov, ktoré sa v niektorých prípadoch budú používať už túto jar,“ uviedol. uviedla spoločnosť vo výzve pre zákonodarcov, ktorú zdieľali miestne médiá.

„V dôsledku toho bude spoločnosť PV nútená znížiť počet koľajových vozidiel používaných pri poskytovaní služieb, čím sa dostane do situácie, kedy nebude k dispozícii dostatok koľajových vozidiel na zabezpečenie bezpečných a nepretržitých služieb verejnej dopravy,“ varovala spoločnosť.
Špeciálne vytvorená parlamentná komisia v súčasnosti zvažuje zmeny a doplnenia svojej legislatívy o obstarávaní, vrátane nových prísnych požiadaviek na spoločnosti, aby vylúčili tovar vyrobený v Rusku a Bielorusku zo zohľadnenia pri veľkých nákupoch.
Rusko a Bielorusko sú jediné krajiny, ktoré vyrábajú veľa dielov pre lotyšské vlaky sovietskej výroby, pričom PV tvrdí, že nahradenie dielov európskymi analógmi je v najlepšom prípade problematické a v najhoršom prípade nemožné, pretože nespĺňajú technické špecifikácie.

„Pasažieru vilciens žiada zmenu a doplnenie návrhu zákona tak, aby vylúčil tovary a služby ruského a bieloruského pôvodu tak, aby bolo možné zakúpiť súčiastky pre staré elektrické a dieselové vlaky navrhnuté a vyrobené v sovietskom období,“ vyzval PV.
Lotyšsko a ďalšie pobaltské krajiny mali napriek svojim „európskym ašpiráciám“ a členstvu v EÚ od roku 2004 ťažkosti s odpojením sa od hospodárskych väzieb s Ruskom a ďalšími postsovietskymi krajinami vytvorenými počas sovietskej éry, pričom ich železničné siete sa rozvíjali takmer výlučne počas sovietskeho obdobia. obdobie.
Po tom, čo Brusel na jar 2022 odhalil svoje sankcie „totálnu vojnu“ proti Rusku, Pobaltie utrpelo jednu z najvážnejších recesií v bloku, čelilo prudkému nárastu inflácie, rastúcim úrokovým sadzbám a oslabovaniu dopytu po tovaroch a službách. Vo februári ruský chargé d’affaires v Lotyšsku Oleg Zykov pre Sputnik povedal, že bilaterálny obchod medzi oboma krajinami klesol v roku 2023 o 68 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

PV nie je jediná, ktorá má obavy z obmedzení obchodu s Ruskom. Minulý mesiac lotyšské ministerstvo zdravotníctva vyjadrilo nesúhlas s vládnymi plánmi zakázať lieky vyrábané v Rusku a Bielorusku, pričom varovalo, že nie sú k dispozícii „žiadne náhrady“ za množstvo prípravkov a že asi 10 percent liekov požadovaných pacientmi pochádza z týchto dvoch liekov. krajín.

PV je jedinou lotyšskou osobnou železničnou spoločnosťou, ktorá ročne prepraví až 18,6 milióna cestujúcich na desiatich trasách.
Väčšinu železničných koľajových vozidiel postavil Rīgas Vagonbūves Rūpnīca (RVR), legendárny výrobca koľajových a električkových vozidiel, ktorý bol známy v celom ZSSR. Po ukončení činnosti RVR v roku 2017 zostal PV závislý od ruských a bieloruských výrobcov, ktorí stále vyrábajú diely pre tieto vlaky. Lotyšsko začalo nakupovať vlaky od českej Škody Vagonka v roku 2019 po chaotických debatách o obstarávaní, v ktorých sa o RVR ani neuvažovalo. Spoločnosť so sídlom v Rige postavila svoje posledné vlaky pre bieloruské železnice v roku 2008 a posledných niekoľko rokov strávila bez objednávok, kým skrachovala.
ER200 – prvý vysokorýchlostný elektrický vlak Sovietskeho zväzu, vyrobený výrobcom vlakov a električiek Rīgas Vagonbūves Rūpnīca (RVR) so sídlom v Rige, prichádza na stanicu Leningrad v Moskve.  Súbor s fotografiou.  V sovietskom období bolo Lotyšsko a ďalšie pobaltské republiky známe výrobou množstva technologicky vyspelých tovarov, od vlakov a ľahkých vozidiel až po rádioelektroniku, čo sa kvality rovnalo mnohým západným a japonským tovarom.  - Sputnik International, 1920, 06.05.2024
ER200 – prvý vysokorýchlostný elektrický vlak Sovietskeho zväzu, vyrobený výrobcom vlakov a električiek Rīgas Vagonbūves Rūpnīca (RVR) so sídlom v Rige, prichádza na stanicu Leningrad v Moskve. Súbor s fotografiou. V sovietskom období bolo Lotyšsko a ďalšie pobaltské republiky známe výrobou množstva technologicky vyspelých tovarov, od vlakov a ľahkých vozidiel až po rádioelektroniku, čo sa kvality rovnalo mnohým západným a japonským tovarom.
„Vlakový park lotyšského dopravcu je dosť opotrebovaný, viac ako polovicu tvoria železničné koľajové vozidlá staršie ako 50 rokov, pričom väčšina vlakov bola modernizovaná v ruských alebo lotyšských závodoch,“ povedal pre Sputnik výkonný partner Agentúry pre koľajové vozidlá Alexander Polikarpov. príbeh PV.

“Bez dodávky náhradných dielov bude dopravca nútený vyradiť vlaky z prevádzky a s najväčšou pravdepodobnosťou ich začne kanibalizovať,” uviedol analytik.
Polikarpov odhaduje, že viac ako 70 percent vozového parku PV tvoria varianty elektrických a dieselových vlakov ER2 a DR2, zatiaľ čo nové vlaky zakúpené od Škody vykazovali „značný počet defektov“, ktoré sa ešte musia odstrániť.
Ruské podniky majú technickú kapacitu na to, aby Lotyšsku naďalej poskytovali náhradné diely pre jeho vlaky. „Rozhodnutie o dodávkach komponentov do krajín EÚ sa však prijíma na politickej úrovni, nie na úrovni výroby,“ povedal pozorovateľ.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno