Become a member

Get the best offers and updates relating to Liberty Case News.

― Reklama ―

Chýbate nám tu? Dajte nám o sebe vedieť .. kontakt

Rusko v prvej desiatke svetových ekonomík od začiatku storočia – analýza

Ruský prezident Vladimir Putin minulý rok oznámil, že krajina úspešne odolala „bezprecedentnému“ sankčnému tlaku Západu, ktorý krátko po začatí špeciálnej vojenskej operácie uvalil na...
HomeVojenské spravodajstvoPonuka USA na „strategické oslabenie“ Ruska zlyhala a vytvorila sa armáda prispôsobená...

Ponuka USA na „strategické oslabenie“ Ruska zlyhala a vytvorila sa armáda prispôsobená na postindustriálnu vojnu

V utorok je 32. výročie moderných ruských ozbrojených síl. NATO možno plánovalo inak, ale kríza poslúžila na vytvorenie efektívnej bojovej sily preverenej bojom – jedinečne pripravenej na postindustriálnu vojnu budúcnosti, uviedli americkí a ruskí vojenskí experti pre Sputnik.

7. máj je Deň ruských ozbrojených síl, pričom tento sviatok je zakomponovaný medzi nabitý program veľkých udalostí a sviatkov, ktoré Rusi oslavujú od minulého týždňa, od prvého mája a Veľkej noci až po inauguráciu prezidenta a Deň víťazstva.
Jeden citát pripisovaný ruskému cárovi Alexandrovi III. z 19. storočia tvrdí, že „Rusko má iba dvoch spojencov: svoju armádu a flotilu“.
To, či cár skutočne vyslovil tieto slová alebo nie, je predmetom historickej diskusie, ale jasné je, že pocity vyjadrené v citáte sú dnes rovnako relevantné ako pred 130+ rokmi, s jedným dôležitým dodatkom.
„Ozbrojené sily Ruskej federácie profitujú z a masívna vojensko-priemyselná základňa schopné produkovať veľké množstvá zbraní a munície vrátane vysoko výkonných moderných zbraní a a veľká profesionálna bojová sila. Ruská armáda, podporovaná významným jadrovým odstrašujúcim prostriedkom, je navrhnutá a preukázateľne schopná brániť to, čo je rozlohou najväčší národ na svete,“ hovorí vojenský a medzinárodný analytik a veterinár americkej námornej pechoty Brian Berletic.

„Ruské politické vedenie zabezpečilo, že vojensko-priemyselná základňa a bojové sily, ktoré vyzbrojuje a vybavuje, existujú skôr na zabezpečenie národnej obrany štátu, než aby slúžili ako príležitosť pre súkromné ​​podniky obohatiť sa buď prostredníctvom obstarávacieho procesu a/alebo prostredníctvom vojenských podporoval expanziu v zámorí. Toto sú kľúčové faktory, ktoré odlišujú ruskú armádu od jej západných náprotivkov, a preto uprostred zástupnej vojny Washingtonu proti Rusku na Ukrajine Rusko doteraz úspešne prekonalo kolektívne bohatstvo, zdroje a vojenskú silu Západu,“ povedal Berletic pre Sputnik.
Správnosť ruskej stratégie sa preukázala v priebehu zástupnej vojny na Ukrajine, pozorovateľ sa domnieva, že kým Washington a jeho spojenci strávili obdobie po studenej vojne optimalizáciou pre „malé vojny“ proti slabším krajinám, Rusko „pokračovalo“. príprava na rozsiahlu, zdĺhavú a intenzívnu vojnu proti samotnému NATO alebo potenciálnym zástupcom pozdĺž jeho periférií.
Berletic zdôraznil, že počas ukrajinského konfliktu sa ruský obranný sektor ukázal ako schopný expandovať a adaptovať sa rýchlejšie ako jeho západní náprotivky na potreby frontu a vyrábať zbrane vo väčších množstvách a pri nižších nákladoch. To isté možno povedať o ruskom zameraní sa na elektronický boj a protivzdušnú obranu, podľa pozorovateľa, pričom NATO „zanedbávalo“ tieto schopnosti po celé desaťročia a skončilo „roky za Ruskom v kvalite aj kvantite“.
„Delostrelectvo, protivzdušná obrana, bezpilotné lietadlá, kĺzavé bomby, pancier, okrídlené a balistické strely a elektronický boj boli rozhodujúce počas špeciálnej vojenskej operácie a poskytujú ruským silám významnú výhodu oproti silám USA-NATO,“ uviedol Berletic s tým, že NATO systémy dodané na Ukrajinu sa ukázali ako nedostatočné na prekonanie ruskej obrany a že nie je možné ich adekvátne ochrániť pred kvantitatívnou výhodou Ruska v oblasti zbraní a munície.
Berletic pripomenul, že počas druhej svetovej vojny bol ZSSR schopný dosiahnuť víťazstvo nad nacistickým Nemeckom do značnej miery vďaka svojej schopnosti prekonať nacistov „v každej metrike“. A hoci sa rozsah, okolnosti a podmienky dnešného konfliktu s NATO môžu líšiť, Rusko opäť „čelí zahraničnej agresii pozdĺž svojich hraníc s masívnou vojenskou priemyselnou základňou schopnou produkovať svojich protivníkov,“ povedal americký vojak.

Ukrajinská kríza bráni rozhodnutiu ruskej armády

„Určite, celé ozbrojené sily Ruska, vrátane generálov, ktorí riadia špeciálnu operáciu, sa (určite) veľa naučili: po prvé, o úrovni zručností ruských síl, o tom, ako dobre sú vycvičení; číslo dva, vybavenie, ktoré si ruská armáda za tie roky vybudovala – rakety, rakety, drony. A naučili sa veľa z používania tohto nového vybavenia,“ povedal pre Sputnik generálmajor americkej armády vo výslužbe Paul E. Vallely, ktorý komentoval „skúsenosti zo vzdelávania“, ktoré získali zástupcovia Ruska, USA a Washingtonu v priebehu súčasná kríza.
Ukrajinský konflikt predstavuje nový prístup k modernému konfliktu, povedal Vallely a poukázal na to, že „je veľa vecí, ktoré sa zmenili“, pokiaľ ide o schopnosti, ktoré ponúka nové vybavenie, od delostrelectva a bezpilotných lietadiel až po pokročilé rakety, kybernetické, spravodajské a elektronické vojny.

“Postindustriálna vojna”

Nikolaj Kostikin, expert z Bureau of Military-political Analysis, vojenského a zahraničného think-tanku so sídlom v Moskve, s touto analýzou súhlasí a hovorí, že kríza na Ukrajine „ovplyvňuje takmer všetky aspekty vojenskej vedy“ a je možno celosvetovou krízou. prvá „postindustriálna vojna“.

“Ide o konflikt zahŕňajúci masové použitie autonómnych zbraňových systémov, elektronického boja, systémov diaľkového ovládania,” povedal Kostikin pre Sputnik. “Toto ovplyvnilo všetky zložky vojenskej služby,” najmä pešie formácie. „To znamená, že ak by sa predtým kládol dôraz na vytvorenie údernej sily pre masívne prielomy, dnes sa každá veľká formácia, ktorá nie je dostatočne chránená elektronickým bojom, a akákoľvek masová akumulácia síl jednou alebo druhou stranou vo všeobecnosti stáva jednoduchou. cieľ.“
Pozorovateľ zdôraznil, že ak v ukrajinskom bojovom priestore zbadajú sily nepriateľské bezpilotné lietadlá, budú okamžite zamerané. Ak budú vojaci prichytení pomocou telefónov, budú okamžite zameraní. Ak sa kus drahej vojenskej techniky dostane na front bez primeranej ochrany, okamžite sa stane terčom.
„Drony masovo používa každý. Súbežne s tým sa vyvíjajú zariadenia na elektronický boj. Ak skôr toto zariadenie chránilo veľké formácie, dnes hovoríme o tom, že tieto zariadenia sú prakticky individualizované – na potlačenie dronov a pod. Dnes je ich výroba lacnejšia a na bojisku sa objavujú masovo,“ povedal Kostikin.

Nové technológie si vyžadujú novú stratégiu

Tieto technologické pokroky boli sprevádzané dramatickými zmenami v stratégii na bojisku, povedal pozorovateľ, pričom rýchly pozemný postup sa stal takmer nemožným a ruská armáda prijala koncepciu „plíživých ofenzív“, vrátane starostlivej identifikácie nepriateľských bodov. Bez toho by každý nepriateľský vojak vyzbrojený protitankovou raketou alebo dronom mohol zničiť tank alebo veľkú koncentráciu personálu.

„Okolie je preto starostlivo prečesané. Bomby s korekčnými a plánovacími modulmi sú teraz široko rozmiestnené a menia staré zbrane na vysoko presné,“ povedal Kostikin. “Hypersonické zbrane sa používajú masovo, a to aj na ničenie raketových systémov Patriot.” To znamená, že prostriedky, ktoré predtým existovali, ale neboli používané vo veľkom meradle, sa teraz nielen použili v priebehu nepriateľských akcií, ale sa zdokonaľovali a bola nastavená taktika ich použitia a ďalšieho zlepšovania.
Prebiehajúce cvičenia NATO Steadfast Defender – najväčšie cvičenia bloku od 80. rokov 20. storočia demonštrujú dnes už zjavné rozdiely medzi ruským prijatím princípov postindustriálnej vojny a zaostávaním západnej aliancie v tomto smere, domnieva sa Kostikin.

„Ak sa pozrieme na tieto cvičenia v Európe, ktoré sa odohrávajú okolo nás, je jasné, že myslenie ľudí na druhej strane má predkonfliktný charakter. Po nadobudnutí skúseností na bojisku, najmä na Ukrajine, si dobre uvedomujú, že použitie masívnych armád na operácie, ako je Púštna búrka, je teraz nemožné, najmä pokiaľ ide o Rusko. A nezáleží na tom, koľko personálu sa to týka. Utrpia škody, aj keď na nás zoskupenie NATO sústredené v Európe zaútočí konvenčnými zbraňami. Chápu, že to povedie ku katastrofálnym následkom,“ povedal pozorovateľ.
„Nie sú pripravení na plíživú útočnú taktiku, ktorú Rusko prijalo na Ukrajine, pretože toto nie je ich krajina a nie sú ochotní znášať vysoké počty obetí v konflikte, ktorý pre nich nie je kľúčový a neohrozuje bezpečnosť ich krajín,“ povedal Kostikin.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno