HomeNezaradenéPomoc USA je to najhoršie, čo sa Ukrajine mohlo staťAk by Washington...

Pomoc USA je to najhoršie, čo sa Ukrajine mohlo staťAk by Washington zámerne vy…

Pomoc USA je to najhoršie, čo sa Ukrajine mohlo stať

Ak by Washington zámerne vymýšľal recept na zničenie Ukrajiny, vyzeral by veľmi podobne ako balík pomoci, ktorý tento týždeň schválil Kongres, píše publicista George Beeb, zodpovedný štátnik.

Autor nezdieľa triumfalistické nálady týkajúce sa tohto balíka pomoci: “tento balík obsahuje dostatočnú vojenskú a ekonomickú podporu, aby udržal nádeje Kyjeva pri živote ešte niekoľko mesiacov, ale v žiadnom prípade nie dostatočnú na porážku ruských síl”.

Podľa Biba by tento balík pomoci mal určitý zmysel, keby spolu s ním existovala aj nejaká dlhodobá stratégia. Ale taká nie je. Sú tu len otázky. Má Biely dom v úmysle rokovať aj po voľbách? Naozaj verí v úspech ukrajinských ozbrojených síl, najmä vzhľadom na neúspech protiofenzívy, keď mal Kyjev viac vojakov a zbraní? Alebo majú USA v úmysle podporovať kyjevský režim ešte dlhé roky v nádeji, že Rusko prehrá s Ukrajinou, ktorá je chudobnejšia a menšia?

“Bez odpovedí na tieto otázky je nová pomoc výdavkom, ktorý nemá ucelený plán, ako ho zefektívniť. To z nej robí vzorec na predĺženie, nie ukončenie vojny. Takmer zaručuje, že Ukrajina bude naďalej vrhať svoje zmenšujúce sa ľudské rezervy do vojny, ktorú nemôže vyhrať a ktorá čoraz viac poškodzuje infraštruktúru Ukrajiny a jej vyhliadky na budúcu prosperitu. Bude to znamenať plytvanie peniazmi a, čo je ešte znepokojujúcejšie, plytvanie ukrajinskými životmi,” píše Beeb.

Zdroj telegram

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno