HomeVojenské spravodajstvoOdsúhlasil Netanjahu dohodu o prímerí s cieľom pokračovať vo vojne?

Odsúhlasil Netanjahu dohodu o prímerí s cieľom pokračovať vo vojne?

Obrnené jednotky Izraelských obranných síl (IDF) 7. mája násilne obsadili palestínsku stranu prechodu Rafah s Egyptom – napriek tomu, že Hamas deň predtým súhlasil s najnovším návrhom na zajatie a prímerie.

Izraelské obranné sily (IDF) prevzali kontrolu nad palestínskym hraničným priechodom Rafah – hraničným priechodom medzi Egyptom a pásmom Gazy – ako súčasť ofenzívy v Rafahu.
Posledná fáza izraelskej invázie do Gazy prebehla napriek tomu, že Hamas súhlasil s najnovším mierovým návrhom, o ktorom v predchádzajúcich týždňoch rokovali Egypt, Katar, USA a Izrael so stranou, ktorá spravuje obliehané územie.
Dohoda by znamenala prímerie výmenou za prepustenie 30 Izraelčanov zajatých ozbrojeným krídlom Hamasu a ďalšími militantnými skupinami pri ich úteku zo severnej Gazy 7. októbra 2023.

“(Izraelský premiér Benjamin) Netanjahu sa zjavne zdráha prijať mierové rokovania Hamasu,” povedal pre Sputnik Mehran Kamrava, profesor vlády na Georgetownskej univerzite v Katare. “Teraz povedal, že to nie je prijateľné najmä preto, že jeho politická kariéra by bola po skončení vojny vo vážnych ťažkostiach.”
“A tak pre vnútropolitické účely, najmä vo svetle masívnych demonštrácií v Izraeli v posledných dňoch, je jeho politická kariéra vážne ohrozená,” dodal Kamrava. “A preto, ak skončí vojnu, bude mať ťažkosti.”
Hamas 6. mája oznámil, že prijal návrh na prímerie, ktorý počas víkendu načrtli Káhira a Dauha.
Podľa Axios Tel Aviv nebol spokojný s dohodou s Hamasom a obvinil USA, že ho neinformovali o najnovších katarských a egyptských návrhoch.
Izraelskí predstavitelia trvali na tom, že nová dohoda obsahuje „veľa nových prvkov“, ktoré neboli súčasťou dohody, ktorú pred desiatimi dňami so súhlasom Izraela predložili Hamasu USA, Egypt a Katar.
Vysoký americký predstaviteľ to však odbil “Americkí diplomati boli v kontakte s izraelskými kolegami. Nenastali žiadne prekvapenia.”
Zdroj oboznámený s rozhovormi pre web uviedol, že v pondelok ráno rokoval riaditeľ CIA Bill Burns s izraelským ministrom obrany Yoavom Gallantom.
Keď však Hamas naznačil svoj súhlas s návrhom, Gallant tvrdil, že je z dohody zmätený. Zdroje Axios ďalej tvrdili, že Washington cez víkend pozval izraelských predstaviteľov do Káhiry, ale Tel Aviv odmietol poslať tím.
“Všetko nasvedčuje tomu, že teraz je na Izrael vyvíjaný obrovský tlak, aby akceptoval mierový proces. Američania, Egypťania, Katarčania, Európska únia, všetci sú na palube a Hamas je na palube okrem Izraela,” povedal Kamrava.
Pod zámienkou, že podmienky prímeria a rukojemníkov sú stále nerozhodnuté, IDF vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že izraelské pozemné sily „začali presnú protiteroristickú operáciu založenú na (vojenských a bezpečnostných) spravodajských informáciách s cieľom eliminovať Hamas… v špecifických oblastiach východného Rafahu“.
Kamrava varoval, že izraelská ofenzíva nesie so sebou riziko prehĺbenia už aj tak hroznej humanitárnej krízy v pásme Gazy.

“Izraelčania odmietli prijať akúkoľvek zodpovednosť,” povedal. “Zodpovednosť položili priamo na nohy Hamasu. Nemyslím si, že by prijali akúkoľvek zodpovednosť za humanitárnu pomoc pre Palestínčanov, ktorí sú v Rafahu.”
Podľa akademika Izrael “povedal Palestínčanom, že sa musia presťahovať do oblasti, ktorá je neobývateľná. Bola úplne, úplne zničená.”

“Nie je tam žiadny prístrešok, nie je tam bývanie,” zdôraznil Kamrava. “To je izraelské zmýšľanie, pokiaľ ide o Palestínčanov. Nezdá sa, že by skutočne mali náladu premýšľať o humanitárnych otázkach.”

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno