Become a member

Get the best offers and updates relating to Liberty Case News.

― Reklama ―

Chýbate nám tu? Dajte nám o sebe vedieť .. kontakt

Rusko v prvej desiatke svetových ekonomík od začiatku storočia – analýza

Ruský prezident Vladimir Putin minulý rok oznámil, že krajina úspešne odolala „bezprecedentnému“ sankčnému tlaku Západu, ktorý krátko po začatí špeciálnej vojenskej operácie uvalil na...
HomeVojenské spravodajstvoJemenskí Húsíovia zintenzívnili útoky na obchodné lode po demontáži podozrivej americko-izraelskej špionážnej...

Jemenskí Húsíovia zintenzívnili útoky na obchodné lode po demontáži podozrivej americko-izraelskej špionážnej siete

Jemenské milície sa od novembra 2023 zameriavajú na izraelské, americké a britské komerčné plavidlá a vojnové lode operujúce v Červenom a Arabskom mori, pričom sa zaviazali pokračovať v čiastočnej dobrovoľnej blokáde, kým Izrael nezastaví svoju kampaň v Gaze, a ignorujú nedávny pokus. Washington, aby ich podplatil, aby zastavili ich operácie.

Jemenskí Húsíovia v utorok zintenzívnili útoky na komerčné plavidlá, pričom Britská námorná obchodná organizácia oznámila, že neidentifikovaná obchodná loď 82 námorných míľ južne od Adenu čelila Jemenu. dva výbuchy v „najbližšej blízkosti“ do plavidla. Plavidlo a jeho posádka zostali bez zranení.
Americká armáda v noci na utorok oznámila, že áno zostrelili dron Houthi nad Červeným morom a neskôr v ten deň oznámila, že supernosná loď Dwight D. Eisenhower sa vrátila do oblasti po krátkej prístavnej výzve na doplnenie zásob. Očakáva sa, že americká vojnová loď, rozmiestnená v oblasti od 14. októbra spolu s letkou raketových torpédoborcov, zostane v regióne prinajmenšom do „začiatku leta“, podľa amerických predstaviteľov.
Nové útoky Houthi prišli po krátkom prerušení činnosti milícií, pravdepodobne v dôsledku pondelkového oznámenia palestínskej milície Hamas, že je pripravená prijať prímerie s Izraelom.
Izrael návrh odmietol, čo vyvolalo novú regionálnu eskaláciu, ktorá okrem útokov Houthi zahŕňala aj nové potýčky medzi Izraelom a Hizballáhom na izraelsko-libanonskej hranici a útok irackých milícií zameraných na izraelské vojenské základne a plynárenskú platformu Leviathan pri izraelskom pobreží Stredozemného mora pomocou dronov.
Húsíovia minulý týždeň varovali, že „agresívna vojenská operácia proti Rafahu“ zo strany Izraela bude mať za následok nový raketový a dronový útok milície.
Utorková eskalácia nasleduje po pondelkovom oznámení médií spriaznených s Houthi, že skupina odhalila a rozložila veľkú izraelskú a americkú špionážnu skupinu, ktorá odovzdávala informácie a vykonávala sabotážne operácie na podporu týchto dvoch krajín.

“Títo špióni boli prijatí, aby pracovali na zhromažďovaní informácií a monitorovaní stránok patriacich jemenským ozbrojeným silám na západnom pobreží Jemenskej republiky pre amerického a izraelského nepriateľa,” uviedla agentúra Saba.
Zadržaní jednotlivci sa údajne priznali, že okrem zhromažďovania spravodajských informácií mali za úlohu vykonávať sabotážne a vražedné operácie s cieľom odvrátiť pozornosť milícií „od konfrontácie s bezbožným triom USA-Britsko-Izrael a od podpory obliehaného palestínskeho ľudu“.

V správe sa neuvádza, koľko podozrivých bolo zadržaných, no neoverené fotografie a videá zdieľané na sociálnych sieťach odhadujú, že ide o najmenej 18 ľudí.

Húsíovia „nevynaložia žiadne úsilie pri plnení svojej zodpovednosti za zabezpečenie domáceho frontu a jeho ochranu pred pokusmi o infiltráciu zo strany amerického a izraelského nepriateľa,“ uviedla jemenská tlačová agentúra.
Útoky rakiet a bezpilotných lietadiel Houthi a únosy lodí v Červenom a Arabskom mori mali za následok dramatický pokles komerčnej lodnej dopravy cez strategické vodné útvary, pričom lodná maklérska spoločnosť Clarkson nedávno odhadla, že komerčná tonáž prechádzajúca Adenským zálivom klesla o 69 percent v roku Apríl v porovnaní s decembrom, pričom prepravy LNG loďami klesli na nulu a prepravy boxových lodí klesli o 89 percent.
Milícia začala svoju kampaň v novembri zadržaním izraelského ro-ro nosiča áut Galaxy Leader, pričom dobrovoľná blokáda začala po predchádzajúcich pokusoch Houthiov prinútiť Izrael, aby zastavil svoje operácie v Gaze, vrátane raketových a dronových útokov zameraných na Izrael. priamo nedosiahli svoje ciele.
Útoky dronov a rakiet Houthi v Červenom mori zatiaľ zasiahli a poškodili takmer dve desiatky lodí a potopili jednu nákladnú loď vlastnenú Spojeným kráľovstvom a milícia tiež zostrelila niekoľko amerických bezpilotných lietadiel MQ-9 Reaper. Milícia minulý mesiac vypočítala, že americké a britské útoky na Jemen, ktoré začali v januári, zabili takmer 50 Jemenčanov. Pri doterajšej kampani milície zahynuli dvaja filipínski námorníci a šesť námorníkov bolo zranených. Vodca galaxie a jeho posádka zostávajú vo väzbe Houthi.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno