HomeVojenské spravodajstvoIzrael sa zatvára do Rafahu po zákaze al-Džazíry

Izrael sa zatvára do Rafahu po zákaze al-Džazíry

Izraelské ministerstvo komunikácií v nedeľu oznámilo, že vykonalo raziu v kancelárii patriacej Al-Džazíre len niekoľko hodín po tom, čo izraelský kabinet nariadil jej zatvorenie. Sieť so sídlom v Katare kritizovala rozhodnutie ako „trestný čin“.

V pondelok sa novinár Mohamed Gomaa posadil s The Final Countdown na Sputniku, aby prediskutoval rozhodnutie Izraela zakázať vysielanie Al-Džazíry v Izraeli a urobiť raziu v jeho kancelárii. Izraelské ministerstvo komunikácií v nedeľu uviedlo, že skonfiškovalo zariadenie vysielateľa len niekoľko hodín po tom, čo izraelský kabinet nariadil jeho zatvorenie.
Gomaa naznačil, že izraelská vláda sa pokúša „potlačiť akékoľvek spravodajstvo o tom, čo teraz robia v Gaze“, keďže Izrael pravdepodobne plánuje vykonať útok na mesto Rafah. Živá správa zverejnená v pondelok americkou spravodajskou stránkou tvrdí, že izraelské sily plánujú inváziu do palestínskeho mesta, ktoré sa nachádza v južnom pásme Gazy, v priebehu „hodiny“.

„Myslím si, že (Izrael) je veľmi blízko (vykonaniu) ich útoku na (Rafah). Myslím, že v priebehu niekoľkých hodín možno budeme počuť správu, že začnú svoju prevádzku v Rafahu. Neviem kedy, ale myslím si, že to bude veľmi, veľmi skoro,“ povedal Gomaa. “Preto musia zavrieť všetky médiá, ktoré môžu pokrývať alebo môžu odrážať to, čo sa stane na mieste, pretože by to, úprimne povedané, nebolo žiadnym doplnkom izraelskej vlády.”
Sputnik Angie Wong poznamenal, že izraelskí predstavitelia prepadli Kancelárie Al-Džazíry okrem toho, že zastavili svoju výrobu, a že takýto čin môže signalizovať, že úrad obsahoval to, čo izraelskí predstavitelia považujú za vec ohrozenia národnej bezpečnosti.
Kancelária, ktorú prepadli, bola jeruzalemská hotelová izba, ktorú využívala Al-Džazíra na ich výrobu. Video zdieľané online ukazuje policajtov oblečených v civile, ako demontujú kamerové vybavenie v hotelovej izbe vo východnom Jeruzaleme.

„Posledná vec, ktorá prišla od medzinárodného výboru (na ochranu novinárov), je, že odsudzuje toto rozhodnutie izraelskej vlády,“ povedal Gomaa. “Ale toto je prvýkrát, čo (počujeme) o Izraeli alebo akejkoľvek západnej krajine, ktorá potláča spravodajstvo, najmä v čase vojny alebo akejkoľvek vojenskej akcie alebo niečoho podobného.”

Cindy McCainová, riaditeľka Svetového potravinového programu, povedala, že v severnej Gaze je „plne vypuknutý hladomor“ a razí si cestu na juh. Organizácia Spojených národov už od polovice marca varuje, že v Gaze „hrozí hladomor“. McCain povedal, že prímerie v Gaze je nevyhnutné, aby ľudia mohli byť kŕmení „oveľa rýchlejším spôsobom“.
Ted Rall zo Sputniku navrhol, aby izraelskí predstavitelia zaviedli niekoľko zbytočných prieťahov vrátane inšpekcií, aby zabránili tomu, aby sa jedlo a iné vybavenie dostali k Palestínčanom.

„Hladomor začína blokádou izraelskej vlády, z mnohých cez hranice s Egyptom, s Jordánskom. A zastavili veľa vojenskej pomoci, pretože povedali, že musia hľadať akékoľvek vojenské vybavenie alebo zbrane alebo niečo podobné. Preto vidíme tento hladomor,“ vysvetlil Gomaa.
“Izraelská vláda používa hladomor ako zbraň proti Palestínčanom a je to trest pre Palestínčanov,” dodal. „(Ale ak) je Hamas v tuneloch a jeho bojovníci sa skrývajú v tuneloch, (potom) prečo (si) Izrael blokuje pomoc? Prečo americká armáda upustila od pomoci zo vzduchu?”

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno