Become a member

Get the best offers and updates relating to Liberty Case News.

― Reklama ―

Chýbate nám tu? Dajte nám o sebe vedieť .. kontakt

Tor-M2: Ruská protivzdušná obrana, ktorá robí rakety Západu bezmocnými

Ruská armáda naďalej marí opakované pokusy Ukrajiny poškodiť jej civilistov a infraštruktúru útokmi na veľké vzdialenosti, ktoré zahŕňajú drony a riadené strely dodávané Západom. Ohromujúco...
HomeNezaradenéGT Voice: Sonda čínskych lodeníc Znamenie pochmúrnej budúcnosti amerických rovesníkov

GT Voice: Sonda čínskych lodeníc Znamenie pochmúrnej budúcnosti amerických rovesníkov

Zdá sa, že Bidenova administratíva považuje zásah proti čínskemu lodiarskemu priemyslu za všeliek na bojujúce lodenice v USA. Nie je však myšlienka prinútiť Čínu užívať liek na to, čo trápi USA, len ďalším dôkazom bezútešnej budúcnosti amerického lodiarskeho sektora?

Nedeľná správa denníka Financial Times s odvolaním sa na odborníkov z odvetvia uviedla, že americké vyšetrovanie čínskeho námorného, ​​logistického a lodiarskeho priemyslu, ktoré by mohlo viesť k clám pre čínske lode prichádzajúce do amerických prístavov, môže pomôcť lodeniciam v Južnej Kórei a Japonsku. , ale pravdepodobne urobí málo pre posilnenie amerických lodeníc.
Profesionáli v lodiarskom a námornom priemysle mohli ľahko vidieť absurdnosť americkej fantázie oživiť svoje spiace lodenice pokusom potlačiť Čínu. Aj keby USA spôsobili, že čínske lodenice prídu o zákazky prostredníctvom prístavných poplatkov, neprospelo by to bojujúcemu americkému lodiarskemu priemyslu. Namiesto toho by to viedlo len k vyšším nákladom na námorný obchod pre USA.
Skutočnosť, že dokonca aj americkí vlastníci lodí sa zdráhajú zadávať objednávky doma, je dostatočným dôkazom toho, že v tomto odvetví je nedostatočná konkurencieschopnosť. Už takmer 100 rokov obmedzuje federálny zákon známy ako Jonesov zákon vodnú prepravu nákladu medzi americkými prístavmi na lode, ktoré postavili americké lodenice.

Podľa Clarksons Research vlastní americkí majitelia lodí asi 3000 plavidiel Jones Act s priemerným vekom 23,7 roka v porovnaní s priemerom globálnej flotily 12,7 roka.

Kvôli vysokým nákladom americkí majitelia lodí pomaly aktualizujú svoje flotily, pričom viac ako polovica plavidiel má viac ako 25 rokov a 700 plavidiel má dokonca viac ako 50 rokov.
V tomto kontexte sa USA namiesto toho, aby sa snažili zlepšiť svoju priemyselnú konkurencieschopnosť, snažia obmedziť čínsku výrobu, čo je typický prejav jej hegemónneho myslenia.
Úpadok amerického lodiarskeho priemyslu však nemožno zvrátiť protekcionizmom alebo represiou voči iným. Vzostup čínskeho lodiarskeho priemyslu je neodškriepiteľný fakt, ktorý preveril trh. V roku 2023 vzrástla produkcia čínskeho lodiarstva medziročne o 11,8 percenta, čo predstavuje 50,2 percenta z celkovej svetovej produkcie, zatiaľ čo nové objednávky vzrástli o 56,4 percenta, čo predstavuje 66,6 percenta z celkovej svetovej produkcie, podľa údajov ministerstva priemyslu a informácií. Technológia.
Na porovnanie, americká komerčná kapacita stavby lodí je podľa amerického námorného inštitútu len 0,13 percenta z celosvetového počtu.
Je poľutovaniahodné, že úspech čínskeho lodiarskeho priemyslu mohol v USA podráždiť citlivé nervy, čo viedlo k obvineniu z čínskeho „nespravodlivé, netrhové politiky a praktiky.”
Hoci s oživením lodiarskeho priemyslu v USA nemôžeme nič urobiť, skutočnosť, že úpadok trvá už niekoľko desaťročí, môže niektorým ľuďom pomôcť uvoľniť nervy. O koľko horšie to môže byť?
Ujasnime si ešte pár faktov. Úpadok amerického lodiarskeho priemyslu začal v 80. rokoch, keď sa americké lodenice stali závislými od vládnych príkazov, keďže Reaganova administratíva v roku 1981 ukončila dotačný program na stavbu lodí. , podľa Marine Link.
Potom Japonsko a Južná Kórea dominovali na svetovom trhu stavby lodí na mnoho rokov. Až v roku 2010 sa čínsky lodiarsky sektor stal rastúcou hviezdou na globálnom trhu.
Je obviňovanie Číny taktika, ktorú lodiarsky priemysel používa na získanie vládnej podpory? Či hráči z odvetvia nevedia, akí sú politici vo Washingtone posadnutí novou témou potláčania čínskej výroby a akí vyhýbaví sú títo ľudia pri riešení skutočných problémov priemyslu?
Tento skreslený postoj, ktorý pretrváva od vlády k priemyslu, je možno hlavnou príčinou úpadku amerického lodiarskeho sektora. Nikto nie je ochotný čeliť skutočným problémom a nájsť riešenia, čo vedie k nevyhnutnému a samozavinenému úpadku v tomto odvetví.
Uvidíme, či americká stratégia obviňovania Číny dokáže oživiť priemysel. Je však vysoko pravdepodobné, že to negatívne ovplyvní americký lodný priemysel. Nakoniec, kľúč k liečbe choroby spočíva v nájdení správneho lieku, nie v paranoji a obviňovaní druhých.
Tento článok pôvodne publikoval Global Times.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno