HomeNezaradenéČínske plávajúce jadrové elektrárne v Juhočínskom mori: Zamerajte sa na energiu, nie...

Čínske plávajúce jadrové elektrárne v Juhočínskom mori: Zamerajte sa na energiu, nie na vojnu

Zatiaľ čo americkí predstavitelia tvrdia, že plány Pekingu na rozmiestnenie plávajúcich jadrových elektrární v Juhočínskom mori by mohli ohroziť národnú bezpečnosť USA a regionálnu stabilitu, experti, ktorých oslovil Sputnik, sa zdali skeptickí k hrozbe, ktorú údajne predstavuje čínska iniciatíva.

Predstavitelia americkej armády a ministerstva zahraničných vecí vyhlásili poplach v súvislosti so zámerom Číny vyvinúť plávajúce jadrové elektrárne, ktoré by mohli byť rozmiestnené v Juhočínskom mori.
“Našou obavou je, že čím bližšie sa dostanú k rozmiestneniu plávajúcich jadrových elektrární, tým rýchlejšie ich použijú na účely, ktoré sú v rozpore s národnou bezpečnosťou Spojených štátov a širšou bezpečnosťou v regióne,” povedal nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA. Washington Post.
Ret. Admirál John Aquilino, bývalý šéf amerického indo-pacifického velenia, tiež varoval, že „zamýšľané využitie plávajúcich jadrových elektrární v Číne má potenciálny dopad na všetky národy v regióne“, pričom tvrdí, že elektrárne by mohli umožniť Pekingu ďalej uplatňovať svoje územné nároky. v Juhočínskom mori.
Takéto plávajúce stanice môžu byť skutočne použité na dodávku energie do čínskych vojenských a civilných zariadení, poznamenal Carl Thayer, emeritný profesor na University of New South Wales Canberra na Australian Defence Force Academy.
Thayer tvrdil, že skutočným záujmom západných mocností v tejto záležitosti je skutočnosť, že tieto elektrárne budú slúžiť ako „potvrdenie suverenity Číny“, pretože umožnia Pekingu znížiť náklady na udržiavanie svojich základní na ostrovoch v Juhočínskom mori.
Čína môže tiež použiť takéto mobilné jadrové elektrárne na pomoc pri katastrofách, ktoré dodajú energiu oblastiam, kde je infraštruktúra zdevastovaná katastrofami, ako sú tajfúny, cunami alebo záplavy, argumentoval Jeff Brown, autor The China Trilogy a redaktor China Rising Radio Sinoland.

„V krajine veľkosti Číny s 1,4 miliardami obyvateľov, ktorá je náchylná na prírodné katastrofy a vzdialené projekty v západnej polovici krajiny, sú možnosti nekonečné,“ poznamenal.

Brown tiež špekuloval, že mobilita týchto jadrových elektrární by z nich urobila silný prínos aj pre čínsku armádu.

„Čína vybudovala množstvo sofistikovaných vojenských zariadení v Juhočínskom mori. Jadrová elektráreň s pevným drôtom by mohla byť zasiahnutá raketami NATO, ale plávajúca/mobilná okolo ostrovov a na ostrovoch by bola oveľa vyhýbavejšia a ťažšie zameraná,“ vysvetlil Brown.

Nakoniec, vojenský expert a kapitán ruského námorníctva Igor Kurdin uviedol, že Čína by mohla vybaviť takéto elektrárne rôznymi obrannými opatreniami – s najväčšou pravdepodobnosťou systémami protivzdušnej obrany a protisabotážnou obranou – na zaistenie bezpečnosti týchto zariadení.
Kurdin však poznamenal, že jediná funkčná plávajúca jadrová elektráreň na svete, ruský Alademik Lomonosov, nie je vybavená žiadnou výzbrojou a že takéto zariadenia nie sú určené na vedenie vojny.
Hoci koncept plávajúcej jadrovej elektrárne skúmali Spojené štáty v druhej polovici 20. storočia, Washington sa ho nakoniec vzdal v sedemdesiatych rokoch, len aby v roku 2022 obnovil skúmanie tohto nápadu.
Od roku 2024 zostáva Rusko nesporným lídrom v tejto oblasti, pričom jediná funkčná plávajúca jadrová elektráreň na svete Akademik Lomonosov pomáha vyrábať elektrinu v regióne Čukotka.
Skutočnosť, že takéto elektrárne môžu predstavovať elegantné riešenie na uspokojenie energetických potrieb zariadení na vzdialených ostrovoch, zrejme Číne neunikla.
Hoci vývoj a výstavba, nehovoriac o prevádzke, takýchto mobilných jadrových elektrární nie je ľahká úloha, pre svetovú veľmoc čínskeho kalibru sa to nezdá ako nedosiahnuteľný cieľ.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno