HomeVojenské spravodajstvoBritsko-palestínsky chirurg a rektor, ktorý označil Gazu za „nočnú moru“, zablokovali vstup...

Britsko-palestínsky chirurg a rektor, ktorý označil Gazu za „nočnú moru“, zablokovali vstup do EÚ

Podľa francúzskej polície nemecké úrady zakázali Abu-Sitta víza na jeden rok, čo mu zakázalo vstup do iných európskych krajín.

Profesor Ghassan Abu-Sitta, londýnsky plastický a rekonštrukčný chirurg, ktorý strávil 43 dní v Gaze a pomáhal pri ošetrovaní zranených v palestínsko-izraelskej vojne, povedal, že mu bol zamietnutý vstup do Francúzska napriek tomu, že mal v pláne hovoriť s tamojším senátom neskôr v sobotu.
Abu-Sitta priletel na letisko Charlesa de Gaulla v sobotu ráno po lete z Londýna a francúzske úrady ho informovali, že Nemecko zakázalo jeho vstup do Európy v celom Schengene.

„Som na letisku Charlesa De Gaulla. Bránia mi vo vstupe do Francúzska. Dnes by som mal vystúpiť vo francúzskom Senáte,“ napísal Abu-Sitta v sobotu na X.

„Pevnosť Európa umlčala svedkov genocídy, zatiaľ čo ich Izrael zabíja vo väzení,“ dodal.
Chirurg bol pozvaný poslancami za stranu zelených, aby sa zúčastnil na konferencii, počas ktorej by s nimi hovoril o Gaze, ako aj o Francúzsku a jeho zodpovednosti za uplatňovanie medzinárodného práva v tejto krajine. S pomocou právnikov sa mu podarilo získať odkaz na videokonferenciu a stále mohol hovoriť so senátom, uviedol francúzsky senátor Raymonde Poncet Monge na X (predtým Twitter).
“Sme pobúrení, že nemôže byť medzi nami,” povedal francúzsky senátor.

Grace à la mobilization d’avocat-es, nos avons you get un lien en visioconférence avec @GhassanAbuSitt1 !

Nous sommes indigné.es qu’il ne puisse pas être présent parmi nous.#Gaza#ColloquePalestine pic.twitter.com/OSxyKwuaGJ

— Raymonde Poncet Monge 🇵🇸 🇺🇦 (@PoncetRaymonde) 4. mája 2024

Elysée povedal, že nevedel o zablokovanom vstupe do Abu-Sitta, ale hovorca povedal, že keď „ide o odmietnutie Schengenu, pohraničná polícia s tým nemôže veľa urobiť“.
Schengenský priestor tvorí 26 európskych krajín vrátane 22 štátov Európskej únie. Termín „Schengen“ pochádza z mesta v juhovýchodnom Luxembursku, kde Francúzsko, Nemecko, Belgicko, Luxembursko a Holandsko podpísali pôvodnú Schengenskú dohodu v roku 1985.
Abu-Sittovi bol tiež zamietnutý vstup na aprílové podujatie v Berlíne. Mal vystúpiť na podujatí palestínskeho kongresu, ale zakázali mu vstup a celé hodiny ho vypočúvali. Organizátorka palestínskeho kongresu Nadija Samour uviedla, že v tom čase existoval „tlak zo strany federálnej vlády“ na zrušenie a že Nemecko sa „aktívne a nezákonne“ pokúšalo zabrániť udalosti.
V piatok Abu-Sitta pre katarskú spravodajskú stránku povedal, že v Gaze zažil „nočnú moru“ vrátane scény, v ktorej videl telá a „časti tiel všade vrátane malej ruky, ktorá jednoznačne patrila dieťaťu“ po raketovom útoku. mimo nemocnice. Štrajk zo 17. októbra označil za lakmusový papierik pre „úplnú vojnu Izraela so zdravotníckou infraštruktúrou v Gaze“.
„Obete izraelskej genocídnej vojny v Gaze, vrátane desiatok tisíc detí, podstúpili mimoriadne bolestivé procedúry bez anestézie; pripadalo mi trestné vykonávať tieto postupy,“ napísal Abu-Sitta. “Je neopísateľne srdcervúce počuť deti kričať od bolesti, ktorú im spôsobujete, aj keď viete, že sa im len snažíte zachrániť život.”
Abu-Sitta dodal, že svoje lekárske vzdelanie ukončil na univerzite v Glasgowe, hoci ide o jedného z najväčších akademických investorov do spoločností, ktoré predávajú zbrane do Izraela. Potom sa uchádzal o miesto rektora z úcty k svojim študentom, ktorí „prevažnou väčšinou chceli ukončiť spoluúčasť inštitúcie na masovom vraždení Palestínčanov“ a vyhral voľby s 80 % hlasov.
„V dôsledku môjho víťazstva, mojich mediálnych vystúpení a volaní po zodpovednosti a spravodlivosti som sa stal terčom niekoľkých ohováracích kampaní a predmetom niekoľkých článkov, ktoré o mne robia nepodložené tvrdenia,“ napísal Abu-Sitta. „Dokonca mi zamietli vstup do Nemecka, zadržali ma na tri hodiny a nakoniec ma deportovali. Išiel som tam jednoducho hovoriť na konferencii.”
V roku 2023 Nemecko poslalo Izraelu 326,5 milióna eur (353,7 milióna dolárov) vo výstroji a zbraniach v roku 2023, podľa údajov ministerstva hospodárstva.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno