Become a member

Get the best offers and updates relating to Liberty Case News.

― Reklama ―

Chýbate nám tu? Dajte nám o sebe vedieť .. kontakt

Rusko v prvej desiatke svetových ekonomík od začiatku storočia – analýza

Ruský prezident Vladimir Putin minulý rok oznámil, že krajina úspešne odolala „bezprecedentnému“ sankčnému tlaku Západu, ktorý krátko po začatí špeciálnej vojenskej operácie uvalil na...
HomeVojenské spravodajstvoBrazília, Venezuela Odsudzuje izraelskú operáciu v južnom meste Gazy Rafah

Brazília, Venezuela Odsudzuje izraelskú operáciu v južnom meste Gazy Rafah

MEXICO CITY (Sputnik) – Brazílska a venezuelská vláda odsúdili začiatok izraelskej vojenskej operácie vo východnom Rafahu v pásme Gazy a vyzvali medzinárodné spoločenstvo, organizácie a Bezpečnostnú radu OSN, aby prekonali ľahostajnosť voči porušovaniu ľudských práv a humanitárnej pomoci. zákona.

Izraelské obranné sily (IDF) začali v pondelok vojenskú operáciu vo východných častiach Rafahu po tom, čo vyzvali obyvateľov, aby sa evakuovali. Palestínske hnutie Hamas uviedlo, že súhlasilo s ustanoveniami dohody o prímerí v Gaze, ktorú navrhli Egypt a Katar, ale izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil dohodu o prímerí za neprijateľnú. Viac ako milión ľudí Predpokladá sa, že sa v meste ukrývajú.

“Brazílska vláda odsudzuje začatie operácie izraelských ozbrojených síl v meste Rafah v pásme Gazy. Touto vojenskou akciou, zámernou eskaláciou konfliktu v oblasti Gazy, o ktorej je teraz známe, že je tam vysoká koncentrácia civilistov, izraelská vláda opäť demonštruje, že ignoruje základné princípy ľudských práv a humanitárneho práva, napriek výzvam medzinárodného spoločenstva vrátane jeho najbližších spojencov,“ uviedlo v pondelok vo vyhlásení brazílske ministerstvo zahraničných vecí.

Brazília vyzvala medzinárodné organizácie a Bezpečnostnú radu OSN, aby „prekonať ľahostajnosť a pasivitu, ktorá umožnila zhoršiť humanitárnu katastrofu v pásme Gazy.”
Ďalšia latinskoamerická krajina, Venezuela, tiež vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby obnovilo „zákonnosti a medzinárodnej spravodlivosti v tejto oblasti.”

“Venezuela kategoricky odsudzuje bombardovanie mesta Rafah južne od pásma Gazy sionistickým štátom Izrael, ktorý pokračuje vo svojej systematickej zločineckej a expanzívnej politike v tejto oblasti, kde žije viac ako 1,4 milióna násilne vysídlených Palestínčanov,” uviedol Venezuelčan. Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo vo vyhlásení.

Palestínske hnutie Hamas spustilo 7. októbra 2023 rozsiahly raketový útok proti Izraelu a prelomilo hranicu, pričom zaútočilo na civilné štvrte aj na vojenské základne. V Izraeli bolo zabitých takmer 1200 ľudí a asi 240 ďalších bolo unesených počas útoku. Izrael spustil odvetné útoky, nariadil úplnú blokádu Gazy a začal pozemnú inváziu do palestínskej enklávy s deklarovaným cieľom eliminovať bojovníkov Hamasu a zachrániť rukojemníkov.

Zahynulo viac ako 34 700 ľudí zatiaľ podľa miestnych úradov izraelskými údermi v pásme Gazy. Viac ako 100 rukojemníkov sú stále presvedčení, že ich drží Hamas v Gaze.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno