HomeZahraničieAko môžu USA vyzbrojiť zmätok okolo jadrových F-16 na Ukrajine

Ako môžu USA vyzbrojiť zmätok okolo jadrových F-16 na Ukrajine

Ruské ministerstvo zahraničia opäť varovalo, že Rusko bude na Ukrajine pristupovať k bojovým stíhačkám F-16 ako k zbraňovým systémom schopným jadrových zbraní bez ohľadu na ich model a ich nasadenie bude považovať za zámernú provokáciu.

Ukrajina by mala dostať svoje prvé F-16 koncom tohto roka, pričom ukrajinskí piloti absolvujú výcvik na obsluhu stíhačiek.
Moskva neustále varuje pred ich nasadením a vyvoláva obavy, že bojové lietadlá by mohli byť vybavené na prepravu jadrových bômb.

„Primárnou a najpravdepodobnejšou nukleárnou zbraňou, ktorú môže F-16 niesť, je gravitačná bomba B61(-12), ktorá bola neustále udržiavaná a zdokonaľovaná pre presnosť a znížený výnos, takže je menšia ako jej predchodcovia, ale dá sa navádzať. “ povedal pre Sputnik bývalý podplukovník amerického letectva Karen Kwiatkowski, bývalý analytik amerického ministerstva obrany.

“Od novembra 2020 sa B61-12 vyrábal s programom dokončeným v roku 2026 a určený na prevádzku do 40. rokov 20. storočia. Modely F-16 C a D môžu niesť toto užitočné zaťaženie,” dodala.
B61-12 je najnovšia verzia rodiny B61 amerických jadrových gravitačných bômb, ktorá bola vyvinutá na zlepšenie jadrových schopností amerického letectva.
Zbraň môže nosiť B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, F-35 a anglo-nemecko-talianske Panavia Tornado. Prototyp stealth bombardéra B-21 je určený aj na prepravu bomby.
Prvú vývojovú testovaciu jednotku jadrovej bomby s voľným pádom B61-12 zhodil F-15E na testovacej strelnici Tonopah v Nevade 1. júla 2015.
Letové testy na testovacej strelnici Sandia National Laboratories' Tonopah Test Range v Nevade v marci boli poslednými zo série, ktorá mala preukázať kompatibilitu zrekonštruovaného B61-12 s prúdovým stíhačom F-15E Strike Eagle amerického letectva.  - Sputnik International, 1920, 07.05.2024
Letové testy na testovacej strelnici Sandia National Laboratories’ Tonopah Test Range v Nevade v marci boli poslednými zo série, ktorá mala preukázať kompatibilitu zrekonštruovaného B61-12 s prúdovým stíhačom F-15E Strike Eagle amerického letectva.
13. decembra 2023 The War Zone (TWZ) zverejnila fotografiu F-16 na leteckej základni Volkel v Holandsku, ktorá zdanlivo nesie pod krídlami cvičnú verziu B61-12.
Podľa webovej stránky je Volkel jednou z niekoľkých základní v Európe, kde sa nachádzajú americké B61. V októbri 2022 Politico informovalo, že USA urýchlili rozmiestnenie B61-12 na základne NATO v Európe, čím podporili bezpečnostné obavy Ruska.
Belgicko, Dánsko, Nórsko a Holandsko prisľúbili niektoré zo svojich starnúcich flotíl F-16 kyjevskému režimu.

„Ak majú na F-16 lietať ukrajinskí piloti a obsluhovať ich ukrajinské pozemné posádky, žiadna krajina NATO by im neumožnila prístup k jadrovým zbraniam,“ argumentoval Kwiatkowski.

Bývalý analytik Pentagonu poukázal na to, že stíhačku F-16 s jadrovou zbraňou možno ľahko identifikovať, pretože B-61-12 je dlhšia ako bomby s hmotnosťou 500 libier a 1 000 libier, ktoré zvyčajne nesú prúdové stíhačky.

“Existujú snímky, ktoré pomáhajú identifikovať túto výzbroj a spravodajské agentúry na celom svete monitorujú pohyb a rozmiestnenie jadrových nákladov,” povedala.

“F-16 dodané na Ukrajinu predstavujú riziko a tiež nedávajú zmysel z hľadiska obrany,” zdôraznil Kwiatkowski a ponúkol tri rôzne scenáre, ktoré NATO a USA na Ukrajine hrajú.

najprvdodávka európskych starších modelov F-16 je priamo navrhnutá tak, aby vyčistila staré zásoby a vytvorila nové trhy pre americké zbraňové systémy v NATO a mimo neho.
Po druhéKomunikácia okolo F-16 je taká, že sa pre Rusko stala červenou čiarou, a preto vyslanie týchto platforiem na Ukrajinu presúva bojový front na západnú stranu Ukrajiny, zvyšuje škody na Ukrajine pred nevyhnutným mierom, a ďalej vytvára neopodstatnený strach v Európe. Toto môže byť hlavný dôvod „daru“ F-16,“ povedala.
Po tretiezatiaľ čo modely F-16 A a B, bežné v európskych vzdušných silách, nemôžu niesť jadrové bomby B-61 tak, ako boli navrhnuté, podľa Kwiatkowského môžu slúžiť ako obetné návnady na účelovú eskaláciu konfliktu.
Nevládla ani administratíva amerického prezidenta Joea Bidena, ktorá použila novú vojenskú krízu v Európe ako zámienku na oddialenie alebo pozastavenie volieb v USA – kde geriatrický vodca čelí porážke svojho oponenta v roku 2020 Donalda Trumpa.
Aj keď sa posledný scenár zdá byť bizarný, Bidenova administratíva predtým spáchala vojnový čin proti spojencovi NATO – Nemecku – zničením ropovodov Nord Stream, ktoré zorganizovali CIA a Pentagon, len pred 18 mesiacmi, zdôraznil Kwiatkowski s odkazom na Pulitzerovu cenu. – bombový článok víťazného novinára Seymoura Hersha.

“Nikto z rozhodujúcich činiteľov v tomto zločine nebol nahradený, všetci stále ovplyvňujú administratívu – a politická a bojová situácia USA voči Ukrajine je oveľa horšia ako predtým,” varoval Kwiatkowski.

„Aby sme zachránili svoj vplyv a svoje vlastné kože, keď sa blížime k voľbám, ktoré sa snažia zvrhnúť Bidenovu administratívu, zmätok okolo F-16 a jadrových zbraní by sa mohol veľmi dobre použiť na zakrytie skutočného použitia jadrovej zbrane niekde na Ukrajine alebo v jej blízkosti. bývalých území,“ uzavrela.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno