HomeNezaradenéVykoľajenie vo východnej Palestíne rozšírilo chemikálie do 16 štátov USA, tvrdí štúdia

Vykoľajenie vo východnej Palestíne rozšírilo chemikálie do 16 štátov USA, tvrdí štúdia

Norfolk súhlasil, že v apríli 2024 zaplatí vyrovnanie vo výške 600 miliónov dolárov, aby vyriešil hromadnú žalobu pre nároky v okruhu „20 míľ od vykoľajenia“, ako aj nároky na zranenia v „10-míľovom okruhu od vykoľajenia“, ABC Správy boli uvedené v apríli.

Vo februári 2023 sa v dedine medzi americkými štátmi Pensylvánia a Ohio s názvom Východná Palestína vykoľajil nákladný vlak Norfolk Southern s nebezpečným materiálom. A podľa novej štúdie toxický únik z tohto vykoľajenia a následného požiaru viedol k emisiám „veľkého množstva“, ktoré znečistilo najmenej 16 štátov v USA.
V štúdii zverejnenej v stredu v Environmental Research Letters výskumníci zistili, že toxické chemikálie z havárie zaplavili oblasti od Južnej Karolíny cez Wisconsin až po Nové Anglicko. Znečistenie sa rozšírilo na viac ako 540 000 štvorcových míľ pôdy, čo je 14 % rozlohy USA.

“Nečakal som, že uvidím dopad tak ďaleko,” povedal David Gay, hlavný autor štúdie. “Deje sa tu viac, ako by väčšina ľudí tušila, vrátane mňa.”
Keďže autá prevážali 115 580 galónov horľavého plynu, úradníci sa rozhodli povoliť riadené uvoľňovanie a spaľovanie chemikálií z obavy, že dôjde k výbuchu. Vykoľajenie však nielenže vychrlilo toxické chemikálie do ovzdušia, pôdy, potokov a jazier východnej Palestíny, ale vedci odhadujú, že znečistenie zasiahlo 110 miliónov Američanov.
Jedenásť z vykoľajených áut prevážalo nebezpečný materiál, z toho päť bol vinylchlorid. Niekoľko ďalších áut obsahovalo etylakrylát a izobutylén, ktoré sa považujú za potenciálne karcinogénne a tiež toxické, Správy ABC Informovali o tom s odvolaním sa na Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Národné inštitúty zdravia (NIH).
Vo svojej štúdii výskumníci analyzovali vzorky dažďovej a snehovej vody v týždni vykoľajenia, ako aj týždeň po ňom. Vzorky boli odobraté na 260 miestach z okolitých štátov havárie. Mnohé vzorky vykazovali sadze, popol a špinu a výskumníci našli „výnimočne zvýšené hladiny“ chloridu až vo Virgínii, Južnej Karolíne a Wisconsine.

“Nie je to smrť a ničenie.” Sú to pomerne nízke koncentrácie, ale sú veľmi vysoké v porovnaní s normálom, ktorý zvyčajne vidíme – niektoré z najvyšších, aké sme namerali za posledných 10 rokov,“ povedal Gay.
Štúdia odhalila aj nečakaný jav. Dážď bez škodlivín je podľa Gaya mierne kyslý a nesie so sebou primerané množstvo vodíkových iónov. Zozbierané vzorky však ukázali menej vodíkových iónov ako normálne – kovy, ktoré boli počas požiaru vynechané, nejakým spôsobom spotrebovali veľkú časť vodíkových iónov dažďa, vysvetľuje.
Dr Erin Haynespredseda Katedry epidemiológie a environmentálneho zdravia Univerzity v Kentucky, skúmal približne 400 dospelých po vykoľajení vlaku. Zistila, že traja zo štyroch obyvateľov utrpeli po vykoľajení nejaké zdravotné následky vrátane príznakov: podráždenie nosa a očí, kašeľ, nevoľnosť, vracanie, hnačka, vyrážky a pocit slabosti alebo únavy. Jedna východná Palestína rezident povedala, že má bolesti ucha a krv v ušiach, ako aj vypadávanie vlasov.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno