Become a member

Get the best offers and updates relating to Liberty Case News.

― Reklama ―

Chýbate nám tu? Dajte nám o sebe vedieť .. kontakt

Pred 45 rokmi sa na pulty obchodov dostal prvý Walkman od Sony

Spoločnosť Sony predstavila pri príležitosti desiateho, 15. a 20. výročia uvedenia Walkmana na trh aj niekoľko špeciálnych edícií vyrobených z luxusných materiálov, napríklad zo...
HomeZahraničieV Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu

V Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu

Lima 23. apríla (TASR) – Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Ako v utorok informovala agentúra AP, Ana Estradová roky bojovala na peruánskych súdoch za právo na dôstojnú smrť a v konzervatívnej krajine, kde sú eutanázia a asistovaná samovražda nezákonné, sa stala akousi celebritou. Výnimku v podobe práva rozhodnúť sa, kedy ukončí svoj život, získala v roku 2022.

“Anin boj za právo na dôstojnú smrť pomohol vzdelať tisíce Peruáncov o tomto práve a dôležitosti jeho obrany,” uviedla v pondelok vo vyhlásení jej právnička Josefina Miróová Quesadová.

Estradová (47) trpela polymyozitídou – chorobou, pri ktorej ochabujú svaly a nedá sa vyliečiť. Prvé príznaky sa u nej začali prejavovať v tínedžerskom veku. V 20 rokoch začala používať invalidný vozík. Napriek zdravotným prekážkam získala titul psychológie a stala sa terapeutkou. Kúpila si vlastný byt a osamostatnila sa od rodičov. V roku 2017 sa však Estradovej stav zhoršil a už nedokázala vstať z postele.

Aj keď už nevládala písať na počítači, vytvárala blog s názvom Ana pre dôstojnú smrť – využívala pri tom prepisovací softvér. V blogu písala o svojich problémoch a vysvetľovala svoje rozhodnutie požiadať o eutanáziu.

Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva. Na súdnych pojednávaniach sa Estradová zúčastňovala prostredníctvom videokonferencií. V roku 2022 pred sudcami vypovedala, že si váži život a nechce zomrieť hneď, ale chce mať slobodu rozhodnúť sa, kedy svoj život ukončiť. “Chcem eutanáziu, keď už nebudem schopná znášať utrpenie,” vysvetlila.

Zdroj feed teraz.sk

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno