HomeNezaradenéStredopravá strana SDS zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu v Slovinsku

Stredopravá strana SDS zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu v Slovinsku

BELEHRAD (Sputnik) – Opozičná Slovinská demokratická strana (SDS) bývalého premiéra Janeza Jansu porazila vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) vládnuce Hnutie za slobodu premiéra Roberta Goloba, ukazujú údaje tamojších úradov.

Voľby do EÚ sa konali od r 6. – 9. júna zvoliť nový Európsky parlament, v ktorom sa bude neskôr hlasovať o schválení kandidatúry predsedu Európskej komisie a ďalších komisárov.
Až do 1,7 milióna občanov Slovinska boli oprávnení voliť a 11 strán zúčastnili volieb. Po predbežných eurovoľbách mala Jansova strana a jej koaliční partneri väčšinu slovinských mandátov. Slovinsko malo v deviatom volebnom období Európskeho parlamentu (2019 – 2024) 8 poslancov zo 705 a v desiatom volebnom období (2024 – 2029) bude mať 9 mandátov po 720 poslancov.

S 99,97 % hlasov spočítané, SDS má štyri mandáty a Hnutie za slobodu dva, ukazujú najnovšie údaje na webe slovinskej volebnej komisie. Slovenska Vesna, NSi a ministerky zahraničných vecí Tanji Fajonovej sociálnych demokratov každý dostane jeden mandát. Volebná účasť bola 41,35 %.

Súčasne s voľbami do EP Slovinci hlasovali v štyroch referendách: o vytvorení právneho rámca pre eutanáziu, technických zmenách v parlamentných voľbách a pestovaní kanabisu na lekárske účely a osobnú potrebu. Vo všetkých prípadoch boli občania rozhodne za.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno