HomeZahraničieRusko je ochotné zaviazať sa k mierovým rokovaniam, pretože Ukrajina sa naďalej...

Rusko je ochotné zaviazať sa k mierovým rokovaniam, pretože Ukrajina sa naďalej spolieha na západnú pomoc

Koncom marca tohto roku sa v celoštátnom prieskume pýtali Ukrajincov, ako si myslia, že ich známi v odvodovom veku môžu reagovať na výzvu slúžiť. Len 10 % respondentov v prieskume uviedlo, že by súhlasili.

Súčasná vojenská náborová kampaň Ukrajiny zaostala za očakávaniami, uvádza nedávny článok z Konverzácia navrhol. Náborový plán bol prvýkrát oznámený 16. apríla 2024 s cieľom získať „státisíce mladých ukrajinských mužov“, tvrdí správa.
Snaha sa však stretla s „verejnou skepsou, vyhýbaním sa návrhom a odporom voči nepopulárnym, tvrdohlavým pokusom vykoreniť tých, ktorí nepočúvajú výzvu, aby sa prihlásili,“ píše sa v správe a dodáva, že „ukrajinu opustila, ktorá sa snaží zaplniť úradníci tvrdia, že sú potrebné na potlačenie inváznej armády.”
Nicolai Petro, profesor politológie na Rhode Islandskej univerzite, sa v pondelok posadil s The Critical Hour na Sputniku. Podľa Petra sa konkrétne návrhy ruského prezidenta Vladimira Putina týkajúce sa Ukrajiny a svetového vývoja v budúcnosti obmedzujú na „dva body“.

„Putin zjednodušil cestu k vyjednávaniu, pretože z pohľadu Ruska je teraz zredukovaná len na dva body,“ povedal Petro. „Stiahnite ukrajinské jednotky zo štyroch regiónov, ktoré boli prijaté do Ruska, a po druhé, vydajte oficiálne vyhlásenie. Ukrajina by mala vydať oficiálne vyhlásenie, že nemieni vstúpiť do NATO. A hneď ako sa to stane, Rusko je ochotné zaviazať sa k okamžitému prímeriu a mierovým rokovaniam.
Prečo je to teda jednoduchšie ako to, čo navrhla Ukrajina? Nuž, pretože Ukrajina má desať súborov požiadaviek a nie len jednu z pohľadu Ruska, čo je oficiálne vyhlásenie, že Ukrajina nevstúpi do NATO,” pridal. “Druhá vec, ktorá je na návrhu Ruska zaujímavá, je, že ponúka niečo, čo Ukrajina neponúkla, čo je koniec krviprelievania. Inými slovami, chcete zastaviť boje a zabíjanie? Stačí stiahnuť vojakov.
Problémy s ukrajinským návrhom tiež zdôrazňujú základný problém: bez financovania od západných spojencov Ukrajina pravdepodobne „vyčerpá svoje zdroje oveľa skôr ako Rusko“, píše správa The Conversation.
V decembri 2023 bývalý vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj povedal vodcovi Volodymyrovi Zelenskému, že potrebuje ďalších takmer 500 000 vojakov. Celoštátny prieskum uskutočnený koncom marca však ukázal, že Ukrajinci veria, že len 10 % ich známych v odvodovom veku by mohlo odpovedať na výzvu slúžiť.

“A po tretie,” pokračoval profesor. „Putinov návrh v podstate (ukazuje klamstvo) západných vyhlásení, že Rusko má v úmysle dobyť celú Ukrajinu a potom celú Európu, pretože teraz konkrétne hovorí, že ruské územné ambície sú obmedzené na štyri okupované oblasti Krymu, a preto si myslím, že nie je zameraná predovšetkým na Ukrajinu.
Ukrajinský, západný postoj je, že nemôžeme vyjednávať a nechceme vyjednávať, pretože samotné vyjednávanie by bolo uznaním nemorálneho aktu agresie, a preto nie je o čom vyjednávať, a preto máme tento samit vo Švajčiarsku, ktorý ani nezahŕňa Rusko.
“Takže v skutočnosti nerokujeme ani nie sme ochotní o ničom rokovať,” povedal Petro. „Jednoducho robíme vyhlásenie vzdoru proti ruskej invázii proti druhej strane, v prípade Ruska, ktoré hovorí, že (Rusko) sa cíti ohrozené rozširovaním NATO, a preto (oni) podnikajú tieto kroky. Existujú aj humanitárne dôvody, ale my sme, vždy sme boli a naďalej sme ochotní rokovať o tom, aké sú naše spoločné bezpečnostné záujmy.”
Wilmer Leon zo Sputniku poznamenal, že USA majú pri vyjednávaní zvyk „kapitulovať“. Naznačuje, že USA sú ochotné hovoriť len vtedy, ak ten, s kým rokujú, splní ich požiadavky ako prvý. Rusko opakovane naznačilo, že je ochotné diskutovať o rokovaniach o mierovom pláne, a tento rok na jar uviedlo, že zrušená mierová dohoda z roku 2022 medzi Ruskom a Ukrajinou môže byť stále použitá ako základ pre nové rokovania.
Myslím si, že ruská pozícia, a to je to, čo si myslím, že Putin vyjadril nielen v tomto poslednom prejave, je tu scenár obojstranne výhodný. A scenár win-win je: majme dohodu, ktorá umožní vzájomnú bezpečnosť pre všetky strany. A Putin vo svojom nedávnom prejave niekoľkokrát zopakoval, že Rusko sa snažilo vziať do úvahy legitímne ukrajinské bezpečnostné záujmy,“ povedal Petro.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno