HomeVojenské spravodajstvoKonzervatívna strana Spojeného kráľovstva utrpela najhoršiu volebnú porážku v histórii strany –...

Konzervatívna strana Spojeného kráľovstva utrpela najhoršiu volebnú porážku v histórii strany – Exit Poll

Labouristi sa medzitým stanú najväčšou stranou v Dolnej snemovni po tom, ako strana Reform UK Nigela Faragea rozdelila pravicové hlasy.

Vládnuca Konzervatívna strana Spojeného kráľovstva utrpela historická porážka vo štvrtkových voľbách, podľa exit pollingu, s podporou Labouristickej strany Keira Starmera, ktorá bola primárnym príjemcom kolapsu.
Predpokladané výstupné prieskumy strana súčasného premiéra Rishi Sunaka príde o úžasných 234 kresiel, najhorší výsledok v histórii strany, pričom v Dolnej snemovni zostalo odhadom 131 členov. Labouristická strana medzitým je očakáva sa koniec noci s približne 410 miestami na sedenie, návrat strany k moci prvýkrát od jej porážky v roku 2010 za bývalého premiéra Gordona Browna.
“Naozaj sme sa dostatočne nezamysleli nad tým, čo chcú voliči,” povedal jeden neidentifikovaný toryovský minister citovaný Politico. “Niektoré z toho je naše zlé hospodárenie.”

“Neexistujú dva spôsoby, je to katastrofálny pokles aj z prelomu roka,” povedal ďalší. “Príliš propagovaní bývalí (poradcovia), ktorí nás nasmerovali do tohto ľadovca, by mali byť vyhostení na Vzostup… alebo niekde trochu vzdialenejšie.”
“Prejdeme procesom smútenia, potom si v určitom bode budeme musieť zaslúžiť právo byť znovu vypočutí,” povedal pre BBC konzervatívny minister Steve Baker.
Sunakovi členovia strany kritizovali, že vyhlásil riskantné predčasné voľby. Britský premiér, najbohatší v histórii a prvý vodca krajiny indického pôvodu, vládne bez volebného mandátu od rezignácie svojej predchodkyne Liz Trussovej v roku 2022. Trussová, sama nezvolená premiérka, odstúpila po necelých dvoch mesiacoch v r. moc, symbolizujúce vysoko chaotickej povahy britskej politiky od nástupu bývalého vodcu konzervatívcov Borisa Johnsona k moci v roku 2019.

“Ľudia chceli zmenu a ľudia za to hlasovali vo veľkom počte,” povedala labouristická poslankyňa Rachel Reevesová, ktorá sa má stať kancelárkou Starmerovho kabinetu.
Exit polling skutočne naznačuje, že hlavným motivačným faktorom vo štvrtkových voľbách bola túžba po zmene, pričom Labouristická strana sa doplavila k víťazstvu napriek možno najnižšie kedy bola zaznamenaná volebná účasť.
Obhajcovia bývalého šéfa strany Jeremyho Corbyna majú poukázal že Starmerova labouristická strana vyhrala štvrtok s nižší podiel na ľudovom hlasovaní než 40 % získaných počas tesnej prehry strany za Corbyna v roku 2017. Prvý volebný systém Spojeného kráľovstva však odmenil Starmerovu silu vo viac vidieckych volebných obvodoch, zatiaľ čo podpora labouristov za Corbyna sa viac koncentrovala medzi mladšími voličmi v mestských oblastiach.
Pomoc v tomto roku dostala aj práca od Reformná britská strana Nigela Faragea, ktorá rozdelila stredopravé hlasovanie. Populistická strana prekvapila pozorovateľov výkonom nad očakávanie, keď získala 13 kresiel a Konzervatívnu stranu odsunula v mnohých obvodoch na tretie miesto.
Starmer si vyslúžil hnev mnohých labouristov vylúčenie Corbyna z Labouristickej strany nad jeho reakciou na vykonštruovanú antisemitskú „krízu“ v strane. Proti Corbynovi sa postavili sionistickí darcovia v Spojenom kráľovstve, ktorí odmietli jeho obranu palestínskej veci.
„Kampaň (sionistickej) loby proti Corbynovi získala pomoc od izraelskej vlády, britských spravodajských služieb a celých britských médií, vrátane liberálnych novín Guardian, BBC, pravého krídla Labouristickej strany a dokonca aj CIA,“ nahlásené webovú stránku Modoweiss.

„Verejnosť si zaslúži odpovede o novom opozičnom vodcovi Spojeného kráľovstva a jeho vzťahu s britským zriadením národnej bezpečnosti, vrátane MI5 a novín Times,“ napísal novinár Matt Kennard v roku 2020 kritizujúci Starmerove prepojenia na britské spravodajské služby. Corbyn sa vo štvrtok uchádzal o znovuzvolenie proti kandidátovi Labouristickej strany Prafulovi Nargundovi, veteránovi rizikového kapitálu zo súkromného sektora zdravotníctva Spojeného kráľovstva, ktorý bol naverbovaný, aby zosadil ľavicového poslanca.
Starmerovi spojenci dali signál strana bude presadzovať neoliberálnu politiku počas svojho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády, pričom Reeves tvrdil, že Spojené kráľovstvo bude „bezpečným prístavom“ pre bohatých investorov. „Starmer prisľúbil, že bude spolupracovať s podnikmi na stimulovaní rastu s agendou, ktorá zahŕňa plánovanie reformy a štátne investície do zelených technológií,“ nahlásené Financial Times.
„​​Labouristi budú tiež presadzovať tradičnú agendu reforiem v oblasti práv pracovníkov,” dodali noviny bez ďalších podrobností.
Výsledky naznačujú Corbyn vyhrá znovuzvolenie vo svojom volebnom obvode Islington North, udržiavanie platforma v parlamente na kritiku labouristického vodcu orientovaného na establišment a jeho podporu izraelskej smrtiacej vojenskej operácii v Gaze.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno