HomeZahraničieKišinev pripravuje návrh zákona, ktorý umožňuje blokovať webové stránky, účty sociálnych médií...

Kišinev pripravuje návrh zákona, ktorý umožňuje blokovať webové stránky, účty sociálnych médií – opozícia

MOSKVA (Sputnik) – Moldavské úrady pripravujú návrh zákona, ktorý umožní blokovanie webových stránok, kanálov a účtov na sociálnych médiách, uviedol v utorok hovorca moldavského opozičného politického bloku Podeda (Víťazstvo) Veaceslav Jukov.

Už skôr v ten deň úrady krajiny zrušili vysielaciu licenciu, ktorú vlastnila moldavská spoločnosť Media Resurse, ktorá vlastnila dvoch ruských vysielateľov, Orhei TV a TV6, informoval moldavský spravodajský portál NewsMaker.

“Moldavská vláda zvažuje zákon, ktorý predpokladá pozastavenie a dokonca zrušenie webových stránok, ako aj blokovanie kanálov a účtov na sociálnych médiách. Nová legislatíva poskytuje opatrenia na kontrolu a správu informačného priestoru,” napísal Jukov v Telegrame.

V roku 2023 moldavské úrady zablokovali prístup k 31 webovým stránkam vrátane 21 spravovaných z Ruska s tým, že boli použité v „informačnej vojne“ proti Kišiňovovi. Okrem ruských informačných zdrojov Kišinev zakázal okrem iného aj webové stránky moldavských vysielateľov Orizont TV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 a Canal 3.
Začiatkom roku 2023 moldavská prezidentka Maia Sanduová uviedla, že Moldavsko vytvorí národné centrum pre informačnú obranu a boj proti propagande s názvom Patriot, ktoré bude chrániť moldavských občanov pred dezinformáciami a manipuláciou na národnej úrovni. Nové centrum bude čeliť údajným ruským informačným útokom, ako aj „zradcom vlasti“, ktorí údajne blokujú pokusy Moldavska o integráciu do Európskej únie, dodal Sandu.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno