HomeZahraničieEXKLUZÍVNE: Ruskí špecialisti študovali koncepciu fungovania klastrovej submunície ATACMS

EXKLUZÍVNE: Ruskí špecialisti študovali koncepciu fungovania klastrovej submunície ATACMS

MOSKVA (Sputnik) – Ruskí špecialisti študovali vnútorný dizajn a koncepciu fungovania kazetovej submunície rakety ATACMS americkej výroby a určili výšku, v ktorej munícia nedetonuje, povedal pre Sputnik špecialista na zbrane.

Submunícia je zelený guľovitý predmet podobný veľkosti tenisovej loptičky, ktorého obal má výstupky pozdĺž jednej obvodovej osi.

“Kasterová submunícia M74. Raketa dlhého doletu ATACMS ich má 275. K otvoreniu kazety dochádza asi 200 metrov (656 stôp) nad zemou. Kvôli vyčnievajúcim perám ju predbiehajúci prúd začne otáčať. Keď získa asi dva tisíc otáčok, odstredivé zátky sa oddelia do strán a motor vo vnútri sa otočí proti úderníku. Munícia pri dopade na povrch exploduje,“ povedal špecialista.
Keď sa kazeta otvorí normálne a munícia dopadne, ale nevybuchne, jej úderník sa naďalej naťahuje a munícia sa nedá pohnúť, vysvetlil. Civilisti musia byť pri stretnutí s takouto “loptou” čo najopatrnejší.

“Plášť pozostáva z lisovaného náteru. Vnútorný obal je vyrobený z volfrámovej zliatiny, ktorá má zárezy. Vonkajší a vnútorný plášť sú bodovo zvarené. Vo vnútri je výbušnina a samotná zápalnica. Ručný granát RGO (obranná sovietska trieštivá ruka granát) má podobný vnútorný dizajn. Len my používame oceľ, oni používajú volfrám,“ dodal špecialista.
Špecialista na zbrane uviedol, že volfrám umožňuje úlomkom získať väčšiu rýchlosť, keď lietajú po detonácii.

“Efektívny polomer trieštenia je podľa údajov asi 20 metrov. Objektívne však môžu niektoré úlomky preniknúť cez kovové dvere aj na vzdialenosť 50 metrov. Oblak úlomkov je menší, pravdepodobnosť zásahu je nižšia, ale väčšou hrozbou je zastavovacia sila šrapnelu Pád 250 úlomkov pokrýva štvorec 400 krát 400 metrov, submunícia sa od seba rozpadne asi päť metrov,“ povedal.
Ruskí predstavitelia opakovane varovali, že akékoľvek dodávky zbraní kyjevskému režimu len priživujú konflikt bez šance ovplyvniť konečný priebeh špeciálnej vojenskej operácie.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno