HomeNezaradenéČínsky veľvyslanec v Kanade: Bilaterálne vzťahy na „kritickej križovatke“

Čínsky veľvyslanec v Kanade: Bilaterálne vzťahy na „kritickej križovatke“

WASHINGTON (Sputnik) – Novovymenovaný čínsky veľvyslanec v Kanade Wang Di povedal, že bilaterálne vzťahy sú na “kritickom križovatke” a misia pred nami bude slávna aj skľučujúca, uviedol korešpondent Sputniku.

Čínske veľvyslanectvo v Ottawe usporiadalo vo štvrtok večer uvítaciu recepciu na počesť Wanga, ktorý predchádzajúci deň odovzdal svoj poverovací list kanadskej generálnej guvernérke Mary Simon.

“Dámy a páni, v súčasnosti sú vzťahy medzi Čínou a Kanadou na kritickom bode. Prísť do Kanady ako nový čínsky veľvyslanec v tomto čase znamená slávnu misiu a skľučujúcu úlohu,” povedal Wang.
“Budem vykonávať povinnosti s plným nasadením a vynaložím maximálne úsilie na prehĺbenie tradičného priateľstva medzi našimi dvoma národmi.”
Wang sa zaviazal podporovať stabilný rozvoj čínsko-kanadských vzťahov pri dodržiavaní zásad vzájomného rešpektu a prospechu, ako aj pri hľadaní spoločného základu a odložení rozdielov.
“Som hlboko presvedčený, že zdravé a stabilné vzťahy medzi Čínou a Kanadou slúžia nielen nášmu rozvoju, ale vnesú aj viac istoty… do dnešného sveta, ktorý priniesol turbulencie a neistotu,” povedal Wang.

Veľvyslanec pripomenul slová bývalého premiéra Briana Mulroneyho pri návšteve Číny v roku 1986, ktorý povedal, že Ottawa a Peking dokážu svetu, že ľudia rôznych rás a sociálnych systémov dokážu prekonať rozdiely a spolupracovať na spoločných záujmoch.

Čína a Kanada musia čerpať silu a múdrosť z úspešných skúseností s bilaterálnymi vzťahmi, povedal Wang.
Obe krajiny musia pristúpiť k svojej historickej zodpovednosti, aby naplnili očakávania, ktoré ich národy hľadajú a ktoré si zaslúžia, dodal Wang.
Veľvyslanec tiež pripomenul slová bývalého čínskeho premiéra Zhu Rongjiho svojmu kanadskému kolegovi Jeanovi Chretienovi z roku 1998, ktorý povedal, že Kanada je najlepším priateľom Číny. “Toto je meradlo stanovené našimi predchodcami a malo by sa stať cieľom, o ktorý sa dnes usilujeme,” povedal Wang.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno