HomeNezaradenéAmerické ministerstvo spravodlivosti obviní Boeing z kriminálnych podvodov – správa

Americké ministerstvo spravodlivosti obviní Boeing z kriminálnych podvodov – správa

Právny tím zastupujúci rodiny obetí nešťastia lietadla 737 MAX bol informovaný o rozhodnutí ministerstva spravodlivosti stíhať Boeing, ale neveria, že to robí spoločnosť dostatočne zodpovednou.

WASHINGTON (Sputnik) – Americké ministerstvo spravodlivosti obžaluje americkú leteckú spoločnosť Boeing z trestného činu podvodu za údajné porušenie dohody o odložení trestného stíhania z roku 2021, uviedol pre Sputnik zdroj oboznámený s touto záležitosťou.
Zdroj v nedeľu uviedol, že Boeing bude čeliť jednému obvineniu z podvádzania americkej vlády v súvislosti s bezpečnosťou svojich lietadiel.
Ministerstvo spravodlivosti v máji upovedomilo Boeing, že je predmetom trestného stíhania po tom, čo zistilo, že spoločnosť porušila dohodu z roku 2021 s cieľom vyhnúť sa trestnému stíhaniu za dve smrteľné havárie 737 MAX v rokoch 2018 a 2019. Podľa dohody Boeing zaplatil pokuty vo výške 2,5 miliardy dolárov a sľúbil, že zlepší svoje protokoly o bezpečnosti a dodržiavaní predpisov.
Federálni prokurátori však nedávno odporučili vysokým predstaviteľom ministerstva spravodlivosti, aby bol Boeing stíhaný za to, že nezlepšil bezpečnosť svojich lietadiel po sérii nešťastí v tomto roku, vrátane dverného panelu, ktorý krátko po štarte odpálil let Alaska Airlines.
Hovorca ministerstva spravodlivosti odmietol poskytnúť Sputniku k tejto záležitosti komentár.
Právny tím zastupujúci rodiny obetí nešťastia lietadla 737 MAX bol informovaný o rozhodnutí ministerstva spravodlivosti stíhať Boeing, ale neveria, že to robí spoločnosť dostatočne zodpovednou.

“Ministerstvo spravodlivosti sa pripravuje ponúknuť Boeingu ďalšiu milú dohodu o vine a treste. Dohoda nebude žiadnym spôsobom uznávať, že zločin Boeingu zabil 346 ľudí. Zdá sa tiež, že spočíva na myšlienke, že Boeing neublížil žiadnej obeti. Rodiny budú usilovne namietať proti tejto dohode o vine a treste,“ právnický tím uviedol v tlačovej správe bez zverejnenia podrobností o očakávanom obvinení voči Boeingu.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že rodiny sú proti dohode o vine a treste, pretože nezahŕňa žiadnych stíhaných vedúcich pracovníkov spoločnosti a existujú aj problémy s výškou pokuty, ktorú federálni prokurátori zamýšľajú uložiť súdu.
Problémy sa pre výrobcu lietadiel začali v roku 2018, keď krátko po štarte havarovalo lietadlo Boeing 737 MAX prevádzkované spoločnosťou Lion Air v Indonézii, pričom zahynulo všetkých 189 na palube. Rovnaký model lietadla zažil ďalšiu katastrofickú poruchu len o päť mesiacov neskôr, keď za podobných okolností zahynulo všetkých 157 ľudí na palube letu z Etiópie.
Bolo to neskôr odhalené dvom lietadlám chýbali voliteľné bezpečnostné prvky, ktoré Boeing predával leteckým spoločnostiam za príplatok, rozhodnutie bolo ostro kritizované.
Séria šokujúcich svedectiev informátorov ponúkla znepokojujúce podrobnosti o bezpečnostných postupoch spoločnosti, vrátane správy užívanie drog zamestnancami a obvinenia, že dodávatelia používajú neštandardné diely a ignorujú výrobné chyby.
Jeden bývalý zamestnanec tvrdil bol nútený prehliadnuť stovky výrobných chýb, aby sa zabezpečilo, že dodávateľ Boeing Spirit AeroSystems bude aj naďalej plniť svoje kvóty. Whistleblower Santiago Paredes tvrdil, že bol degradovaný a premiestnený do inej časti továrne po tom, čo nahlásil početné obavy.
Dvaja informátori Boeingu, Joshua Dean a John Barnett, zrazu zomrel krátko po zverejnení svojich obáv.

Zdroj sputnik, preložené cez google

ZANECHAJTE KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno